ESA иска да колонизира обратната страна на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA
Антония Михайлова

Европейската космическа агенция пусна видео със заглавието Destination: Moon („Дестинация: Луна“). В него са изложени планове по създаването на колония на обратната страна на Луната, невидима от Земята.

В ESA смятат, че колонизирането на естествения спътник е важна стъпка към усвояването на Дълбокия космос.

„В бъдеще Луната може да стане място, където народите на света да се събират, за да разберат своите общи корени, да построят съвместно бъдеще и да продължат да изследват неизвестното“, се казва във видеото.

Повърхността на обратната страна на Луната е осеяна с многобройни кратери. Най-големият от тях (включително в цялата Слънчева система) е басейнът Южен полюс. Според учените той е формиран преди около 4 млрд. години. Диаметърът му е 2500 км.

Кратерът се простира почти на четвърт от окръжността на Луната и контурът му е представен във вид на планинска верига, която практически винаги е осветена от Слънцето.

ESA планира да прати на лунните планини първоначално роботи, а след това – хора, тъй като според специалистите на агенцията външният край на басейна Южен полюс се явява идеално място за кацане на бъдещите колонизатори. Експертите обясняват това с практически постоянния и безпроблемен достъп до слънчева енергия и добър вид към местността.

Както съобщава ESA, на този участък ще бъде разгърната база, подобна на научните станции в Антарктида. През 2009 година космически апарат на НАСА анализира химичния състав на материала в Южен полюс и откри там следи от замръзнала вода.

Специалистите от ESA се надяват да изяснят къде още на Луната има вода и как се е появила тя там. Запаси от вода в голямо количество биха помогнали на бъдещите колонизатори да произвеждат ракетно гориво от водородни атоми и кислород. Това би позволило на човечеството да продължи усвояването на Слънчевата система и Дълбокия космос.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори