Вижте как болниците заразяват пациенти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Типична стая с четири легла в британска болница. Заразите се пренасят по-лесно в такива стаи, отколкото в единчни. University of Leeds
Типична стая с четири легла в британска болница. Заразите се пренасят по-лесно в такива стаи, отколкото в единчни. University of Leeds
Димитър Димитров

Понякога болниците не успяват да излекуват хората. Стотици хиляди пациенти се заразяват с различни болести в лечебни заведения всяка година. Само в САЩ това води до 75 000 смъртни случая годишно. Отделно от това заболяванията стават и по-устойчиви към лечение.

Изследователи от Лийдския университет са използвали реални данни от болници и компютърно моделиране, за да покажат как се разпространяват инфекциите в дадено лечебно заведение. Учените представили откритията си на Британския научен фестивал в Брадфорд.

Инфекциите най-често се предават, когато бактерии или вируси попаднат на повърхности, които имат допир с други хора. Например микробите в отделенията за дихателни заболявания се разпространяват различно от тези в отделенията за сърдечно-съдови заболявания, затова изследователите взели под внимание вентилационните системи и начина на почистване на отделенията. Учените също така наблюдавали 400 души медицински персонал. Проследили различните начини на поведение, различните повърхности, които докосват и направили сравнение между стаи с четири легла и такива само с едно. Цялата информация вложили в сложен компютърен модел, който показва разпространяването на различни инфекции в различните болнични отделения.

Изследването потвърдило доста неща, които медицинските специалисти вече знаят – работниците в здравните заведения трябва да си мият ръцете по-често и по-старателно. Другото най-значимо нещо е чистенето на отделението – колкото по-задълбочено, толкова по-малко инфекции.

Отделенията с по повече от едно легло увеличават риска от заразяване с инфекциозно заболяване с 20 процента, пише BBC. Здравните работници също като че ли знаят, че поставянето на двама или повече болни на едно място увеличава разпространяването на инфекции, но единичните стаи са по-скъпи и непрактични за препълнените болници.

Данните все пак са от голямо значение, защото показват кои места трябва да бъдат чистени по-често, а също така са неоспоримо доказателство, че пациентите в риск трябва да бъдат поставяни в отделни стаи. Изследователите планират да използват моделите си, за да помагат за построяването на бъдещи болници, в които няма да има проблеми с разпространяването на зарази. Информацията от изследването може да бъде приложена и на други места, на които се събират много хора, като например летища или офис сгради.

Popular Science

Категории на статиите:
Мед&Био

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори