Еволюцията сега: как са се променили пчелите за 33 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© OIST
Антония Михайлова

Биолози от Института за наука и технологии на Окинава са сравнили образци от популациите на диви пчели за 2010 и 1977 година и са изяснили, че пчелите значително са се изменили генетично и са изработили съпротивляемост към новите видове паразити.

В последните десетилетия популациите на дивите медоносни пчели изчезва поради повсеместното разпространение на вароатоза – заболяване, предизвикано от кърлежа Varroa destructor. Но последните изследвания показали, че пчелите са се научили да се съпротивляват на паразита, заради който преди няколко години изглеждало, че целият вид медоносни пчели е на границата на измиране.

Биолози от Института за наука и технологии на Окинава съвместно с колеги от Корнуелския университет са изучили популационната генетика на дива колония медоносни пчели, като сравнили ДНК на образците, събрани през 1977 г., с пчелите, събрани в същата ора през 2010 г.

Подобни изследвания се провеждат рядко, особено с пчели. За щастие именно такива образци били съхранявани в колекцията от насекоми на Корнуелския университет. В резултат учените за първи път в историята са успели да изследват измененията в генома след широкото разпространение на вароатоза, пряко влияещо на популацията на пчелите.

Първо, в новото поколение в сравнение със старото значително се е изменила митохондриалната ДНК, но най-интересните изменения засягали гена, свързан с допаминовия рецептор, известен с това, че контролира развитието на отвращение. Именно този рецептор е свързан с навика на пчелите да се почистват от кърлежите, които ги ядат.

Немалко изменения са настъпили в гените, свързани с развитието на пчелите. Кърлежите се размножават и растат на пчелите по време на ларвения им стадий, затова изследователите предположили, че пчелите са еволюирали така, че да разрушат този процес. Също се виждали и физически изменения – съвременните пчели са по-малки от своите предци и имат друга форма на крилата.

Често мислим, че процесът на еволюция отнема хиляди или милиони години, но всъщност измененията протичат на ниво няколко поколения. Сравнявайки пчелите от една и съща колония с прекъсване от няколко десетилетия, биолозите успели да видят естествения отбор в действие.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори