Европейците едва наскоро сменили цвета на кожата си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Европейците относително скоро се сдобили с бяла кожа, както и със способност да преработват кравето мляко, изяснили са американски антрополози.

Допреди 8000 години повечето жители на Европа са били тъмнокожи, съобщава изданието Science News, като се позовава на доклад, представен на 84-тата конференция на Асоциацията за физическа антропология на САЩ.

Учените се заели с гени, преживели най-силния естествен отбор за последните 8000 години. Сравнявайки гените на древни и съвременни европейци (участници в проекта „1000 генома“), Йън Матийсън от Харвард определил петима рекордьори – това били гени, свързани с цвета на кожата и храненето.

Учените открили три гена, определящи белия цвят на кожата, и разкрили доста сложна история на неговата поява. Първите анатомично съвременни хора, дошли от Африка преди 40 000 години, са имали тъмна кожа, по-полезна в топлите ширини.

Но и преди 8500 години ловците и събирачите, живели на територията на съвременна Испания, Люксембург и Унгария, все още са били тъмнокожи. Гените SLC24A5 и SLC45A2, определящи депигментацията на кожата, при тях не били открити.

Но в Северна Европа, където слънчевата светлина била изключително малко, преди 7700 години европейците вече имали не само SLC24A5 и SLC45A2, но и трети ген (HERC2/OCA2), свързан със сините очи и вероятно със светлата кожа и коса. За това свидетелстват данни за седем ловци събирачи, чиито кости били открити в Южна Швеция (Мутала).

Окончателно светлата кожа в Европа била донесена от неолитните земеделци от Близкия изток – смесвайки се с местните жители, те разпространили гена SLC24A5 по Централна и Южна Европа.

Антрополозите установили, че, както вече било известно, европейските ловци-събирачи преди 8000 години не са могли да преработват кравето мляко. Но от тази способност били лишени и мигрантите от неолита – както земеделците от Близкия изток (преди 7800 г.), така и скотовъдците от ямната култура (дошли от източните степи преди 4800 години). При тях отсъствал ген на толерантност към лактозата LCT. Този ген се разпространил из Европа едва преди 4300 години, вече през бронзовия век.

Изследователите не обясняват защо именно тези гени повече от останалите са подхождали за естествения отбор. По-скоро причината е в необходимостта максимално да се усили изработката на витамин D, смята палеоантропологът Нина Яблонски от Пенсилванския университет.

Обитателите на северните ширини са получавали прекалено малко ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина. Този проблем е намерил две генетични решения – бяла кожа, позволяваща по-ефективно да се поглъщат ултравиолетовите лъчи, и поносимост на лактоза, помагаща да се получи витамин D от млякото.

В началото на март 2015 г. авторите на доклада публикуваха в сп. Nature данните от ДНК анализ на 83-ма древни европейци. Населението на тази част на света според тях се е формирало благодарение на сливане на три групи земеделци и ловци-събирачи, пристигнали по различно време.

Източник: Lenta.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори