Езеро в Турция е като езерото на Марс, където кацна Perseverance

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Докато марсоходът на НАСА Perseverance изследва повърхността на Марс, учените търсещи признаци на древен живот на далечната планета, използват данни, събрани при мисия, много по-близо до дома, от езеро в Югозападна Турция.

От НАСА казват, че минералните и скални находища в Салда са най-близкото съвпадение на Земята до тези около кратера Джезеро на Марс, за който се смята, че някога е бил пълен с вода, където кацна космическият кораб.

Информацията, събрана от езерото Салда, може да помогне на учените, докато търсят вкаменени следи от микробен живот, запазени в утайките, за които се смята, че са били отложени около делтата и отдавна изчезналото езеро на Червената планета.

„Салда … ще служи като мощен аналог, който можем да изучаваме и да изследваме“, казва Томас Зурбухен, асоцииран администратор за наука на НАСА, пред Ройтерс.

Екип от американски и турски учени извърши изследване през 2019 г. на бреговете на езерото, известно като турските Малдиви заради лазурната си вода и белите брегове.

Учените вярват, че утайките около езерото са ерозирали от големи могили, които са образувани с помощта на микроби и са известни като микробиалити.

Екипът зад марсохода Perseverance, най-модерната астробиологична лаборатория, прелетяла някога в друг свят, иска да разбере дали в кратера Джезеро (Jezero) има микробиалити.

Те също така ще сравнят плажните утайки от Салда с карбонатни минерали – образувани от въглероден диоксид и вода, ключова съставка за живота, открити в границите на кратера Jezero.

„Когато открием нещо с Perseverance, можем да се върнем, за да разгледаме езерото Салда, за да разгледаме наистина и двата процеса, като търсим прилики, но също толкова важни разлики, които наистина са между Jesero и езерото Салда“, каза Зурбухен.

„Така че ние наистина се радваме, че имаме това езеро, което ще бъде с нас дълго време“.

Проби от скали, събрани от марсианската почва, трябва да се съхраняват на повърхността за евентуално доставяне на Земята от две бъдещи роботизирани мисии на НАСА още през 2031 г.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори