Китайските космически програми напредват

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Китай заяви в четвъртък, че група астронавти се обучава за четири мисии с екипаж, докато страната работи за завършване на първата си постоянна орбитална космическа станция.

Основният модул на станцията, кръстен Tianhe, може да бъде пуснат веднага още следващия месец, според Китайската национална космическа администрация и чуждестранни наблюдатели.

Масивната ракета Y2 Long March-5B и нейният полезен товар бяха преместени миналия месец на мястото за изстрелване на космически кораб Wenchang в тропическа провинция Хайнан за сглобяване и тестване.

Това изстрелване ще бъде първата от 11 мисии през следващите две години, които ще завършат изграждането на станцията до края на 2022 г. Два други модула ще бъдат пуснати по-късно, заедно с четири мисии за доставка на товари в Тианджоу и четирите мисии с екипаж в Шънджоу.

Китайската космическа агенция изброи 12 астронавти, които се обучават за командированите мисии, включително ветерани от предишни полети в Шенжоу, но сред тях има новодошли и жени, въпреки че не беше ясно колко са новоизбрани.

Съобщава се, че до трима членове на екипажа ще живеят наведнъж в основния модул, който има докинг портове, за да позволи прикачването на научни модули, стартирани по-късно.

Китай вече пусна две по-малки експериментални космически станции, за да тества мерки за скачване, докинг и поддържане на живота на борда. След като бъде завършена, постоянната космическа станция ще позволи престой до шест месеца, подобно на Международната космическа станция.

Съобщава се, че китайската станция е предназначена да се използва в продължение на 15 години и може да надживее МКС, която е към края на функционалния си живот.

МКС е подкрепена от САЩ, Русия, Япония, Европа, Канада и други, но Китай не участва, отчасти по настояване на Съединените щати, които бяха предпазливи да споделят технологиите и тайните, свързани особено с военни програми.

Китайската космическа програма обаче успя да постигне стабилен напредък, откакто за първи път изведе астронавт в орбита около Земята през 2003 г.

Китайски роувър отиде до малко изследваната далечна страна на Луната през 2019 година.

Друг космически кораб, Tianwen-1, е в орбита около Марс в очакване на кацане на марсоход на повърхността през следващите месеци. Ако успее, Китай ще стане едва втората страна след САЩ, която има космически кораб на Марс.

Китай също така работи върху космически самолет за многократна употреба и планира лунна мисия с екипаж и възможна постоянна база за изследвания на Луната, въпреки че все още не са съобщени конкретни дати.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори