Езерото от лава на вулкана Килауеа на Хавай може да прелее

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Едно от най-големите езера от лава се намира в кратера на вулкана Килауеа на Хавай. Сега лавата е стигнала до ръба. Още през април 2015 езерото от лава започна да се пълни, но сега вече има голяма опасност от преливане.

Посетителите на музея Джаггар в Националния парк на вулканите на Хавай са свидетели на уникални гледки. Червено-черното езеро бълбука в 160 метровия „кладенец“ вътре в кратера (около 5 км в диаметър) на вулкана Килауеа на основния остров на Хавай.

Всъщност явлението не е ново, защото езерото с лава се пълни още от началото на 20 век. Сега лавата идва от изригване в източния край на Килауеа, което продължава от 80-те години. През 1974 и в края на 60-те години лавата също е стигала до ръба на кратера.

Непрекъснато магмата се покачва от дълбините и запълва отделните „кладенци“ и празнини в скалите, често избликва от краищата и потича към центъра. През 2014 г. огнен език потече през населени райони в подножието на кратера. Защо езерото сега се пълни с такава скорост не е ясно, казва Дон Суонсън от Хавайската Вулканична Обсерватория пред AP.

Килауеа се издига на почти 6800 м от морското равнище. Геолозите казват, че вулканът е възникнал преди 200 хиляди години. Често лавата потича към океана, където се вкаменява обратно и добавя още скали към територията на острова.

Категории на статиите:
Явления

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори