Facebook знае за вас повече от приятелите ви

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Компютърен модел, анализиращ лайковете във Facebook, е способен да оцени характера на човешката личност по-точно от неговите приятели и роднини. Конкуренция може да му бъде само съпругът или съпругата.

Изследователи от Кеймбриджкия и Станфордския университет са разработили компютърен модел, който чрез анализ на лайковете във Facebook може да състави много точен портрет на човешката личност. Алгоритъмът използва лайковете за откриване на психологическите черти на индивида.

В хода на експеримент 86 220 доброволци от социалната мрежа Facebook попълнили анкета със 100 въпроса. За тази цел било използвано приложението myPersonality.

Чрез анкетата учените оценявали доброволците по пет ключови признака – откритост, доброжелателност, добросъвестност, емоционалност и екстраверсия. След това доброволците били оценявани от техни приятели и членове на семейството. Всички получени данни впоследствие били сравнени с изводите, направени от компютърния алгоритъм.

Както се оказало, анализирайки лайковете, компютърът дава доста по-точни изводи за характера на човека от неговите колеги и приятели. Например, за да състави портрет на личността с такава точност, както могат да го направят колегите, компютърът трябва да анализира само 10 лайка. С точност на приятел или съквартирант те са 70, членове на семейството, родители, братя, сестри – 150 лайка.

За компютъра се оказало най-трудно да опознае човека толкова добре както съпруга или съпругата. За тази цел алгоритъмът има нужда да изучи 300 лайка.

Според разработчиците средният потребител на Facebook има около 227 лайка, като това число постоянно расте. По такъв начин съвсем скоро компютърът ще може да разбира за нас доста повече от близките ни роднини и дори половинките ни.

Новият вид компютърен анализ повдига сложни въпроси за неприкосновеността на личния живот. Вече е очевидно, че в близко бъдеще търговски и правителствени организации ще получат на разположение данните за характера на милиони хора.

Потенциалът на технологията е много голям, например тя може да се използва за търсене на „идеалния“ партньор, подходящи служители, мониторинг на обществените настроения и т.н.

Що се отнася до спорните моменти, свързани с нахлуването в личния живот, то експертите отбелязват откритостта на социалните мрежи – потребителите доброволно поместват информация за себе си.

Сега е известно, че тази информация може да разкаже за вас много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Изследването е публикувано в изданието PNAS.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори