Физиците отново не откриха тъмната материя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© A. Schmah/ HADES
Антония Михайлова

В хода на експеримент по търсене на частици тъмна материя учените не откриха следи на U-бозон.

Физиците го изключиха от списъка с основни кандидати за ролята на частицата на тъмната материя. Изследването на авторите е публикувано в сп. журнале Physics Letters B.

В хода на наблюдения, провеждани на комплекса HADES, международен екип учени не откри следи от U-бозон в реакциите на елементарни частици.

В изследването физиците използвали два типа реакции: в първия случай бомбардирали ниобий и водород с лъч протони, което довело до образуването на пион. Във втория сблъскали аргон и калиев хлорид. Това довело до образуването на ета-мезони.

За пиона и ета-мезона, както се смята, може да съществува канал на разпада на фотон и U-бозон. Тъмните фотони трябва да се разпадат на лептонни двойки частица-античастица (електрон и позитрон), чиято статистика била анализирана от учените.

Хипотетичният U-бозон, наричан още тъмен фотон, има, за разлика от електромагнитния квант, малка маса на покой, вероятно от порядъка на няколко микроелектронволта, и се явява преносител на сили на далечни разстояния с неясна природа.

Комплексът HADES (High-Acceptance Di-Electron Spectrometer) в Центъра по изучаване на тежките йони „Хелмхолц“ в Дармщат е предназначен за изследване на ядрената материя в екстремни условия (високи температури и налягане). В работата на спектрометъра вземат участие над сто физици от различни страни по света.

Учените още не знаят какви частици образуват тъмната материя и тъмната енергия. От тъмната материя и енергия се състоят около 95% от Вселената, останалите пет процента са барионна материя.

С тъмната енергия е свързано ускореното разширение на Вселената, а с тъмната енергия – космологичната константа и наблюдаваното разпределение на барионното вещество във Вселената.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори