Физиците регистрираха нова фундаментална частица?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

Преди няколко дни стана ясно, че пор е спрял Големия адронен колайдер. Но малцина обърнаха внимание, че животинката е нарушила хода на експерименти, чиято задача е да докажат съществуването на нова фундаментална частица.

Още през декември миналата година два детектора на ускорителя – Компактният мюонен соленоид (CMS) и детекторът ATLAS независимо един от друг регистрираха слаби сигнали при сблъсъци на снопове заредени частици с рекордна за колайдера енергия – 13 тераелектронволта.

Тези сигнали могат да свидетелстват за присъствието на частица, все още неописана в Стандартния модел на физиката на частиците. Смята се, че масата на тази частица четири пъти превишава масата на най-тежкия от известните кварки –t-кварка, и шест пъти – масата на Хигс бозона, и е 750 гигаелектронволта, съобщава Phys.org.

„Това е намек за възможно откритие. Ако това наистина е вярно, то тогава може би ще е най-вълнуващото нещо, което съм виждал в областта на физиката на частиците през моята кариера, по-вълнуващо от откриването на самия Хигс“, казва физикът теоретик Цаба Цаки (Csaba Csaki), който не е участвал в експериментите.

На 25 март тази година учените възобновиха работата на ускорителя след зимната ваканция. Сега системите се готвят за старт – резултатите, които ще потвърдят или опровергаят откриването на новата частица, трябва да се появят в близките седмици или месеци, а докладът ще бъде представен на Международната конференция по физика на високите енергии (ICHEP) през август.

Стандартният модел описва 17 частици – шест лептона (електрон, мюон, тау-лептон, електронно неутрино, мюонно неутрино и тау-неутрино), 6 кварка (u, d, s, c, b, t), глуон, фотон, W- и Z-бозони и Хигс бозон. Съществуването на последния беше потвърдено от резултатите на експерименти на Големия адронен колайдер през 2012 година.

Ходът на експериментите преди няколко дни беше нарушен от намесата на… пор. Животинката прегризала 66-киловолтовия трансформатор, като прекъснал подаването на електроенергия към експерименталното оборудване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори