Футуристичен град във формата на скат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Sea Orbiter/ Jacques Rougerie
Димитър Димитров

Напоследък се забелязват доста изумителни проекти за футуристични градове във и под водата. Идеята за повечето дизайни е, че един ден няма да има достатъчно място на сушата и хората ще трябва да строят сгради във водата.

Но проектът на френския архитект Жак Рожери (Jacques Rougerie) е плод изцяло на любовта му към океана.

Рожери смята да създаде Града на любителите на океанa (the City of Mériens), който ще бъде населен от хора, които споделят неговата страст и имат желание да изследват морските тайни отблизо.

плаващ град 2

Sea Orbiter/ Jacques Rougerie

Размерите на университетския град ще бъдат 915 на 487 метра, ще бъде във формата на морски скат и ще може да приюти около 7000 души. Най-вероятно това ще са изследователи, професори и студенти. Ще има помещения за живеене, голям брой лаборатории и аудитории, както и спортни съоръжения.

Градът ще бъде 100 процента самоподдържащ се. Енергията ще бъде добивана от морската вода, а в действие ще бъдат пуснати и рециклиращи системи от най-ново поколение. Футуристичният кораб всъщност ще представлява едновременно плаващ небостъргач и най-иновативната океанографска лаборатория.

Sea Orbiter/ Jacques Rougerie

Sea Orbiter/ Jacques Rougerie

Въпреки че проектът е доста амбициозен и даже изглежда леко утопичен, един ден може да се превърне в реалност. 70-годишният Рожери описва себе си като „прагматичен мечтател“ и се надява младите поколения да превърнат идеята му в реалност.

The Mind Unleashed

Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори