Футуристична антиутопия става реалност в Китай

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Държавата на Биг Брадър

Китайското правителство предприема противоречиви стъпки с цел сигурност с планове за прилагане на система, която дава и събира финансови, социални, политически и правни данни, които формират своеобразен „социален кредитен рейтинг“. Идеята сама по себе си изглежда като извадена от антиутопичен роман, но в общество като китайското тя започва да придобива реална форма.

За нация, която малко или много има напълно тоталитарен подход към управлението, не би трябвало да е изненада прилагането на социална кредитна система ала Биг Брадър. Поддръжниците на идеята вече тестват различни аспекти на системата – събиране на дигитални записи за гражданите, свързани с финансовото поведение на хората. Впоследствие те ще бъдат използвани за създаването на системата за социален кредитен рейтинг, която ще определя, дали гражданин може да се възползва от определени услуги, базирано на неговия или нейния кредитен рейтинг.

„Китай трябва да извърви дълъг път преди да припише рейтинг на хората. Ако иска да го направи, трябва да работи върху точността на данните. В момента те са боклук“, обяснява Уанг Чиженг от училището по мениджмънт на Университета в Пекин.

Да вземем пример от научната фантастика

Ако Китай успее да консолидира данни за 1,4 милиарда души в обща система, тогава е повече от вероятно системата за социален кредитен рейтинг да бъде приложена. Ако това се случи, ще бъде като епизод от Черното огледало (Black Mirror) – социалният кредитен рейтинг на гражданите ще бъде базата за достъп до услуги с тай-широк обхват – от пътувания и образование до теглене на кредити и плащане на застраховки.

Естествено, поддръжниците на идеята имат своите аргументи, в това число развиването на единна система предоставяща на гражданите достъп до финансови услуги, особено като се има предвид фактът, че 1,3 милиарда китайци не притежават кредитна карта. Освен това правителството уверява, че системата ще „позволи на онези, на които може да се има доверие да ходят където поискат, а за дискредитираните ще трудно да направят дори стъпка“, пише The Wall Street Journal. Нещо подобно никога не би могло да проработи в Съединените щати например, Вашингтон Окръг Колумбия би се превърнал в призрачен град.

Но, може би в държава, в която дори Facebook се цензурира, а интернет достъпът е ограничен до това, което разрешава правителството, система за социален кредитен рейтинг би била по-безполезна отколкото изглежда на пръв поглед. Разбира се, правителството ще получи достъп до по-голям контрол върху живота на гражданите. И, ако трябва да вярваме на Черното огледало, в крайна сметка системата би нанесла повече вреди, отколкото ползи.

Тагове:
Категории на статиите:
Футурология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори