Галактика изхвърля звезден куп с шеметна скорост

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CfA
Антония Михайлова

За първи път в историята на астрономията е открит звезден куп, който буквално е изхвърлен от своята галактика. Клъстерът е „изгонен“ от гигантската елиптична галактика M87 (NGC 4486), разположена в съзвездие Дева.

Купът е получил названието HVGC-1, но астрономите го наричат HyperVelocity Globular Cluster (Хиперскоростен кълбовиден куп).

Според изчисленията на учените HVGC е изхвърлен от галактиката със скорост около 3,2 млн. км/ч. Сега съдбата на този клъстер е пътешествие в междугалактичното пространство.

„Астрономите са откривали бягащи звезди, но това е първият път, когато откриваме бягащ звезден куп“, казва Нелсън Колдуел от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика.

Кълбовидните купове се явяват доста древни обекти, съдържащи обикновено хиляди звезди. Нашата галактика – Млечният път, се явява дом за 150 кълбовидни купа, докато в M87 се намират хиляди.

Откриването на HVGC-1 е настина по волята на случайността. Екипът учени изучава пространството около М87 в продължение на години. Основният анализ на данните е провеждан с компютър, но всяко откриване на странност е разглеждано ръчно от астрономите. Една от тези странности било и откриването на HVGC-1.

Как се е случило така, че купът HVGC-1 е изхвърлен от галактиката и пътешества в пространството? Астрономите не могат да дадат точен отговор, но има предположение, свързано с двете свръхмасивни черни дупки в центъра на M87.

Звездният куп HVGC-1 се е намирал прекалено близо до черните дупки. В резултат на взаимодействието с тях много от външните звезди на купа са били изхвърлени, но плътното ядро на клъстера е останало незасегнато. След това черните дупки са действали като прашка и са изхвърлили HVGC-1.

Скоростта, с която сега се движи звездният куп, е толкова висока, че е възможно той вече да е напуснал пределите на галактиката M87 и вече да плува в междугалактичното пространство.

Harvard-Smithsonian Center For Astrophysics

Категории на статиите:
Космос

Коментари

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори