Гасете лампата нощем, светлината може да е вредна за костите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Прекалено дългото излагане на силна светлина може да е вредно за вашето здраве. Това доказва изследване с мишки, при които след 6 месечен престой на постоянна светлина е регистрирана загуба на сила и костна маса, както и появата на възпалителни процеси. Тези открития са тревожни за някои професии, както и за пациенти в болниците, които са изложени по-дълго на светлина.

В експеримента са били включени 134 опитни мишки, които са държани на светло в продължение на половин година. В края на опита мишките са загубили половината от силата на мускулите си в сравнение с контролните образци водили нормален живот в цикъл светло-тъмно.

Костите на мишките са били засегнати силно. Порестата част на костите, която поема теглото на тялото, е загубила около една трета от обема си и е изтъняла с 10%. Също както при ранните стадии на остеопороза. Увеличен е и броят на белите кръвни клетки, което говори за възпаление или стрес.

Според учените тези промени са свързани с нарушаването на вътрешния часовник. При нормални условия има ясна разлика между сигналите от невроните в мозъка през деня или през нощта. Когато са изложени на постоянна светлина, тези разлики се намаляват със 70%.

Резултатите от изследването показват, че и при хора изложени на постоянна светлина може да бъде засегнато здравето. При жените, изложени по-дълго на постоянна светлина намалява силата на костите и те стават по-чупливи.

Екипът изследователи, воден от Йохана Меир от Университета в Лайден, Холандия открива, че аномалиите при изследваните животни бързо изчезват когато се възстанови ритъмът светло-тъмно. Това е добра новина, защото показва, че и хора, които са били изложени на непрекъсната светлина, както е например в интензивните отделения на болниците или при недоносените бебета в неонатологичните отделения, могат да се възстановят.

Според Меир при тях трябва да се ползват маски за очите, като тези използвани при самолетните полети, което е лесно приложимо.

Все пак изследователите уточняват, че ефектът от липсата на тъмнина може да е много по-силен при мишките, които са нощни същества, отколкото при хората. Наред с това, шест месеца се равняват на около една четвърт от мишия живот, а светлината има значително по-силен ефект върху същества които са по-активни през тъмната част от денонощието, каквито са мишките.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори