Газов облак ще освети 20 000 черни дупки в центъра на галактиката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Изображение на газовия облак G2 около Стрелец А*.
© NASA, CXC, CfA, Imre Bartos et al.
Антония Михайлова

Вече всички знаят, че газовият облак G2, който се върти около свръхмасивната дупка Стрелец А* в центъра на Млечния път, скоро ще бъде разкъсан от гравитацията й. Изследователите от Колумбийския университет под ръководството на Имре Бартош смятат, че преди това G2 ще помогне да се видят други черни дупки, намиращи се в този регион на галактиката.

В галактичното ядро плътността на звездите с голяма маса е толкова голяма, че теоретично там трябва да има голямо количество черни дупки, формиращи се от светила в края на техния жизнен път. Но колко са те?

Според оценките на астрономите, опиращи се на относително умерени модели за формирането на черни дупки със звездна маса, те са не по-малко от 20 000. Лошото е, че това място е пренаситено от междузвезден газ и е трудно да се забележат толкова скромни обекти, тъй като те не дават никакво видимо излъчване, а нагряването на поглъщаното от тях вещество се губи от затъмняващия ситуацията газ.

Въз основа на вероятността за срещата на G2, движеща се по орбита около Стрелец А*, с една от тези малки черни дупки, авторите са изчислили, че в близко време „крайпътните” черни дупки ще нагреят част от газа до започването на рентгеново излъчване не един-два, а цели 16 пъти.

С приближаването към Стрелец А* вероятността G2 да срещне други черни дупки нараства.

Освен това има известна вероятност (тя по-трудно може да се оцени), че газовият облак ще помогне също да се „освети” една черна дупка с междинна маса – крайно рядко регистриран обект, който се явява преходно звено между черните дупки със звездна маса и свръхмасивните черни дупки.

Без трудности очевидно няма да мине. Рентгеновият космически телескопЧандраще разгледа малките черни дупки в района на G2 само при условие че този облак, с маса колкото три Земи, е достатъчно плътен. Астрономите се надяват точно на този развой на събитията.

От друга страна, ако плътността на G2 все пак е удовлетворяваща, то разглеждането му с помощта на новите черни дупки ще стане възможно още през септември т.г. – именно тогава ще бъдат най-благоприятните условия за такива наблюдения, отбелязват учените.

Източник: Phys.Org

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори