Газпром готов за преговори по Турски поток след извинението

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Говорителят на Газпром Сергей Куприянов обяви, че енергийният гигант е готов да дискутира изграждането на Турски поток с Анкара. Анонсът беше направен веднага след като турският президент Ердоган се извини официално на Москва за сваления миналата година руски боен самолет.

„Газпром е отворен за диалог по Турски поток, както винаги е бил“, цитира агенция ТАСС Куприянов.

Турски поток беше анонсиран като алтернатива на Южен поток. Трасето трябваше да мине под Черно море и да осигури доставките на руски газ до Централна Европа през България и Сърбия. Руският президент Путин обяви, че Русия се отказва от проекта Южен поток по време на посещение в Турция през 2014 г. и обяви началото на Турски поток.

Разговорите и всякаква активност по проекта обаче бяха преустановени миналата година след инцидента с руския бомбардировач Су 24, свален от турските ВВС при нарушаване въздушното пространство на страната.

Разговорите по Турски поток бяха белязани по – рано от спорове около цената, в това число възможните отстъпки на 1000 м3, за които Москва беше дала индикации, че е склонна да се съгласи. По-късно Газпром обяви, че тръбата ще има само половината от предварително планирания капацитет, тъй като Европа не прояви интерес да свърже газопреносната си инфраструктура с бъдещата тръба в Турция.

Как мислите, кой вариант е по-добър за България – близко приятелство Анкара – Москва или обтегнати отношения?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори