Геолог видя Земята след 100 милиона години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Професорът по геология от университета на Северна Аризона Рон Блейки е проследил историята на движението на континентите и измененията на тяхната форма за времето на геологическата история на Земята и е прогнозирал по-нататъшното й развитие.

Професорът е анализирал хиляди публикации и е обобщил данните от последните изследвания в областта на тектониката на плочите и е съставил въз основа на собствени изводи палеографски карти. Тези карти той обединил във видеоклип, който показва как континентите са се движили по нашата планета през последните 600 млн. години и как ще се движат в бъдеще.

На видеото се вижда как континентите са се събрали в триаса в един суперконтинент Пангея, как след това са се разделили на два, като едната част – Лавразия, се раделя на Северна Америка и Евразия, а другата – Годвана, се разделя на Южна Америка, Африка, Индия, Австралия и Антарктида.

И в бъдеще континентите няма да останат на сегашните си места – те ще продължат своя бавен танц, предизвикан от сложни процеси в мантията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори