Геолози откопали библейските градове на греха Содом и Гомор?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

„Содом и Гомор“, картина на Джон Мартин (1789-1854).
Антония Михайлова

Археолози от Югозападния университет Тринити (Ню Мексико) обявиха, че са открили руините на древните библейски градове на греха Содом и Гомор, подложени на разруха по Божията воля, съобщава Christian Today.

Според ръководителя на изследователския проект проф. Стив Колинс (Steve Collins) този извод е направен след сериозни изследвания, провеждани в продължение на 10 години на мястото на разкопките в Тал ел-Хамам.

По думите на Колинс откритите от археолозите руини на древен комплекс от бронзовия век принадлежат на голям град-държава, който е бил неизвестен на учените преди началото на ръководения от тях проект.

„Археологическата група откри истинска „златна жила“ от древни монументални съоръжения и артефакти“, казва Колинс. Сравнението на откритите руини с останките на други древни градове, разположени наблизо, позволява да се говори за максимално съвпадение по редица критерии, известни за Содом от библейските текстове.

Земята на петте града

Според Стария завет във времената на Авраам Содом е бил процъфтяващ и богат град, но тъй като жителите „били зли и много грешни“ (Бит. 13:13), то „изля Бог върху Содом и Гомор дъжд от сяра и огън от небето и унищожи градовете и околностите им, и жителите им. И погледна (Авраам) наоколо и видя: дим се издига от земята като от печка“ (Бит. 19:24-25).

Библията споменава за гибелта не на два, а на четири от пет града, разположени в района на Мъртво море в края на XVIII в. пр.н.е. Петте града държави Содом, Гомор, Адма, Севоим и Бела образували коалиция, която се намирала под властта на съюза на четирима царе на Месопотамия, което жестоко наказвали своите васали за неплащане на данъци.

В Тора се казва, че грехът на Содом и Гомор се заключавал в това, че те уморявали своите бедни от глад, провеждали неправедни процеси и отказвали гостоприемство на пътниците.

За това се говори при пророк Езекил: „Ето що беше беззаконието на сестра ти Содом, Нейното и на дъщерите ѝ: Гордост, пресищане с храна и безгрижно спокойствие; А сиромахът и немощният не подкрепяше. Те се и възгордяха и вършеха мерзости пред Мене; Затуй, като видях това, махнах ги.“ (16:49-50)

Бог казал на Авраам, че Содом ще бъде унищожен, но след молитвите на Авраам Господ обещал да не изтребва града, ако в него се намерят десет праведници. Праведници не се намерили и след спасяването от ангелите на семейството на праведния Лот градовете били унищожени с огън от небето.

Изразът „содом“ („содом и гомор“) днес се употребява за място на разврат.

Търсене на библейския „град на греха“

Според Библията мястото, където някога били разположени Содом, Гомор и другите три града, приличало на райска градина. Информацията за това предизвикала скептицизма на учените, които знаели за безжизнените земи на Мъртво море и това, че Месопотамия и Йорданската долина не са имали средства за комуникация.

В началото на 20-те години известният археолог Нелсън Глюк открил следи от древен път, свързващ Месопотамия и Мъртво море. След това споменаване за този път било открито в текстове на глинените таблички с клинопис от Мари.

Първото предположение за мястото на библейския Содом е било направено след откриването на голямо древно гробище в местността Баб ед-Дра. Тази находка, направена от археолозите през 60-те години на миналия век южно от Баб ед-Дра, позволила да се направи извод за близкото разположение на град с високоразвита култура.

Откритите наоколо древни съдове с остатъци от пшеница, ръж, смокини, сливи, праскови, грозде, смокини, фъстъци, бадеми, маслини позволили да се направи извод, че в бронзовия век тези места са били истинска райска градина.

Още едно доказателство, че откритите градове са същите от Библията, е открито от изследователите в мозайка, открита през 1896 година в руините на стара византийска църква в град Мадаба, Йордания.

Мозайката, известна като Картата от Мадаба, представлява съставена от милиони цветни камъчета гигантска карта на Светите земи с площ 93 кв. м. На картата е изобразен и град, под който стои надпис „Бела, тя е Сигор“. Разположението на Бела на картата точно съвпада със Сафи – един от петте открити в района на Мъртво море загинали градове.

Хипотезата, че Содом и Гомор са съществували не на западното (израелското), а на източното (йорданско) крайбрежие на Мъртво море, е била изказана от американски учени през 90-те години на ХХ век.

Според приетата от повечето изследователи хипотеза библейският Содом е бил разположен на югозападния бряг на Мъртво море.

Изследванията

През 1965–1967 и 1973–1979 г. са проведени пет експедиции, но Содом така и не бил открит.

През 2000 г. британска археологическа експедиция под ръководството на Майкъл Сандърс заявила, че е успяла да определи максимално точни координати на развалините на Содом на дъното на Мъртво море. Търсенето е провеждано в североизточната акватория.

Това изцяло опровергало опиращата се на Библията теория, че Содом е бил разположен в южния край на Мъртво море. Откритието на британските учени се основавало на фотоматериали от НАСА, фиксирали аномалия на дъното на Мъртво море край бреговете на Йордания.

През декември 2010 година руска компания получила разрешение от Хашемитското кралство Йордания за провеждане на геолого-разузнавателни работи в района, определен като предполагаемо разположение на Содом и Гомор. Той се намирал в околностите на древния град Баб ед-Дра, където според снимките от НАСА може да са били концентрирани развалините на градове.

След това през 2012 година била организирана съвместна руско-йорданска археологическа експедиция. Руският екип бил избран за проекта поради дълбоководното оборудване, достатъчно устойчиво за изключително солената вода на Мъртво море.

За причините на гибелта на градовете учените в различно време са изказвали различни версии – от земетресения до падането на голям метеорит.

NEWSru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори