Глобалното затопляне променя картата на епидемиите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изменението на климата на планетата вече влияе върху разпространението на опасни инфекциозни болести. В близко бъдеще смъртоносната екзотика все по-често ще влиза в контакт с хората.

В статия, публикувана в Philosophical Transactions of the Royal Society B, зоолозите Даниел Брукс и Ерик Хоберг предупреждават за надигащата се заплаха от епидемии, свързани с измененията на климата на Земята.

Според учените, глобалното затопляне ще измести зоните на обитание на различни видове, в резултат на което хората, селскостопанските култури и домашните животни ще влязат в контакт с нови патогени. В резултат следва да очакваме множество огнища на опасни заболявания, подобни на сегашната епидемия от ебола в Африка.

„Това няма да бъде един „щам Андромеда“, който ще унищожи човечеството – разказва Брукс. – Ще бъдат много локални огнища, които ще доведат до повишено натоварване на медицинските служби и гибелта на хиляди хора.“

Брукс и Хоберг нееднократно лично са наблюдавали епидемиологичните резултати от глобалното затопляне по време на своята работа за американското земеделско министерство. Основно учените изучавали паразити в тропиците и арктичните региони.

Всеки от изследователите наблюдавал появата в регионите на нови видове, които по-рано не са живели там, както и оттеглянето на постоянните обитатели на региона от домовете им. За последните 30 години в приполярните области и тропиците контактът с различни екосистеми е довел до нахлуването на паразити и други патогенни организми в новата среда на обитание.

Поради изтребването на капуцините от хората в някои региони на Коста Рика техните паразити са преминали върху други маймуни. Също в последните години някои видове белодробни нематоди от едрия рогат добитък са се преселили на север – в канадска Арктика. Това са изключително показателни примери, тъй като паразитите обикновено толкова дълго съществуват съвместно със своите гостоприемници, че се приспособяват към тях и трудно „привикват“ към нови видове.

Споменатите паразити са живели на едно място повече от 100 години и само случайна мутация би могла да доведе до тяхното разпространение. Глобалното затопляне е ускорило този процес и дори „тясно специализираните“ болестотворни микроорганизми бързо се приспособяват към нови гостоприемници.

Учените смятат това за сериозен проблем, тъй като много видове, включително и човекът, нямат съпротива срещу непознати патогени. В резултат могат да възникнат локални огнища на нови заболявания с високо ниво леталност. Ако отичаме паниката, която може да възникне при това, то подобни епидемии представляват сериозен проблем.

За съжаление е невъзможно да се реши този проблем кардинално, тъй като глобалното затопляне продължава да набира обороти. Единствен изход остава търсенето на възможни патогени и непрекъснат контрол на „епидемиологичната ситуация в различните екосистеми. Освен това службите за бързо реагиране трябва да се готвят за извънредни ситуации, свързани с пламване на неизвестни болести.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори