Готови ли сте за Кървавата Суперлуна? Ето как да я снимате

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 27 септември 2015 г. в 00:21 Последна промяна:
    27 септември 2015 г. в 00:29

На 28 септември преди разсъмване на небето ще се търкулне Кървава Суперлуна. Ще могат да я наблюдават жителите на Европа, Русия, Западна Азия, Северна и Южна Америка и източната част на Океания. Тоест този път и ние ще можем да се радваме на цялата красота на зрелището.

Като се започне от 2:11 часа по Гринуич (5:11 часа българско време), в продължение на 72 минути Луната – оставайки в най-ярката си фаза, ще се намира в перигея – най-близката до Земята точка от своята орбита. В резултат тя ще изглежда с 30% по-ярка и с 14% по-голяма от обичайното.

Предстоящото Суперлуние ще бъде най-зрелищното за годината. Тази нощ Земята ще заеме позиция на линията, съединяваща Луната и Слънцето, и ще блокира пряката слънчева светлина.

Лъчите, които все пак достигнат Луната, при преминаване през земната атмосфера ще загубят късовълновия компонент. Останалата част от спектъра ще накара Луната да изглежда по-зловещо червена – така наречената Кървава Луна.

За последен път подобно явление е наблюдавано преди повече от 30 години – през 1982 г., а следващия път то може да се очаква през 2033 година.

Предстоящото пълно лунно затъмнение ще бъде четвъртото за сравнително кратък период – от 15 април 2014 година досега. НАСА съобщава, че ще излъчва на живо това впечатляващо събитие.

Как да снимате Луната?

Бил Ингълс (Bill Ingalls) е главен фотограф на НАСА и е един от най-добрите фотографи в света, когато става въпрос за снимки на небесни явления. Снимките му на затъмнения и суперлуния са попадали в световни Топ 10 не един и два пъти. Ето няколко съвета от самия Ингълс за заснемане на предстоящото суперлуние.

  1. Първо и най-важно: „Не правете грешката да снимате само Луната, без нищо до нея за сравнение. И аз съм го правил, но всеки ще има такава снимка. Вместо това направете нещо изобретателно. Това означава да пробвате да съчетаете Луната с обект на Земята – може да е някаква архитектурна забележителност или всичко, което ще придаде усещане за място.“
  2. Обходете района, от който ще правите снимките, за да може да изберете правилния ъгъл в правилното време. Пикът на Суперлунието ще е в 5:47 българско време.
  3. Може ли да се снима със смартфон? Ингълс казва, че това би го подлудило, защото си е предизвикателство. „Няма да имате гигантска Луна на снимката“, добавя той. „Но може да направите нещо по-панорамно, като добавите и част от земната повърхност, което би било интересно. За тази цел ще трябва да бъде близо до някое населено място, за да бъде по-светло.
  4. При дигиталните еднооптични фотоапарати Ингълс използва баланса за дневна светлина, защото „лунната светлина е отражение на слънчевата“. Не забравяйте, че Луната се движи, добавя той. „Това е баланс между правилния ъгъл и осъзнаването, че скоростта на затвора трябва да е доста по-голяма.“

Специалистите на НАСА на свой ред са подготвили сондата Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), която попада в зоната на затъмнението по „пладне“ лунно време.

Това ще ѝ позволи да измери колко бързо се охлажда повърхността на земния спътник при рязка смяна на най-горещото време от деня с дълбока сянка. Очакваме НАСА да публикува снимки, каквито не сме виждали досега.

А ние се надяваме небето да е чисто, за да се насладим на зрелището с очите си.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори