GPS, точен до сантиметър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

GPS
Димитър Димитров

Повечето шофьори разчитат на глобалните системи за позициониране (GPS), но технологията е точна до няколко метра и невинаги осигурява прецизна информация за точното местоположение на пътя.

Но това е на път да се промени, тъй като е създаден метод, чрез който GPS проследяването ще функционира с точност до един сантиметър. Технологията ще намери употреба не само сред шофьорите, но и при безпилотните автомобили и самолетните превозвачи.

Досега GPS устройствата изчисляваха местоположението и скоростта чрез мрежа от сателити. Измервайки времето, което отнема за предаване на сигнала от четири или повече сателити, те са способни да установят местоположението с разлика до около 10 метра.

Но това не е достатъчно, ако искаме един ден хората да си четат вестника, докато автомобилът ги закарва на работа.

За да поправят това, Джей Фарел (Jay Farrell) от Калифорнийския университет Ривърсайд и колегите му разработили нова технология, при която към съществуващите GPS данни се прибавя информация от вграден инерционен сензор. Само по себе си комбинираното използване на тези два вида изчисления не е ново, но досега е изисквало доста мощен и скъп компютър, което означава, че независимо колко точна информация предоставя няма как да намери приложение в колите и телефоните.

Но калифорнийските изследователи са създали нов комплект алгоритми, които значително съкращават изчисленията и нужната за интегриране на тези две системи мощност на процесора. По този начин технологията става доста по-достъпна.

„Постигането на такова ниво на точност не само ще развие възможностите на специализираните навигационни системи като тези, използвани при безпилотните автомобили и прецизните земеделски машини, но и ще подобри услугите, които работят през мобилните устройства и то без да повишава цената им“, обяснява Фарел.

Новата технология няма да спре GPS устройството ви да дава неточна информация, когато например се намирате в тунел – това е резултат от смущения в сателитните сигнали – но ще предоставя много повече информация на устройството и би трябвало да изцяло да измени навигационните системи.

Science Alert 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори