Гравитационни вълни колебаели атмосферата на Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Изследователите от мисията „Нови хоризонти“ са установили колебания в яркостта на атмосферата на Плутон. Според учените, в зависимост от ъгъла на обзора, се променя яркостта на атмосферните слоеве, открити по-рано на снимки от космическия апарат, съобщава НАСА.

Колебанията в яркостта били открити на снимки, направени от сондата „Нови хоризонти“ малко след максималното сближаване с транснептуновия обект. След няколко десетки минути Плутон се оказал на линията, съединяваща апарата и слънцето, и настъпило своеобразно „затъмнение“, което позволило детайлно да се изучи структурата на неговата атмосфера.

Но когато сравнили кадрите, направени с интервал 2–5 часа, учените видели, че светенето на облаците се колебаело в пределите на 30 процента. Структурата на вертикалните слоеве при това оставала неизменна.

Според изследователите отговорни за колебанията в яркостта може да са атмосферни гравитационни вълни. Последните възникват, когато дадена сила деформира повърхността (например океана или атмосферния слой), а гравитацията на небесното тяло възстановява изходното състояние.

Тези вълни обаче нямат нищо общо с гравитационните вълни, предсказани от общата теория на относителността.

Гравитационни вълни могат да възникват в моменти, когато потоците атмосферни газове се огъват от планинските масиви. Подобни явления са добре известни на Земята, Марс и според планетолозите – вероятно и на Плутон.

По-рано учените обясниха с влиянието на гравитационни вълни и самата структура на атмосферната обвивка на планетата джудже. Според учените слоестостта на атмосферата дори се явява следствие от това явление.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори