Грижовен робот предизвиква любов точно като човек

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Aldebaran Robotics
Антония Михайлова

 В хода на изследвания учените от университета в Пенсилвания изучавали как в различни ситуации хората се отнасят към хуманоидния робот Nao, разработен от френската компания Aldebaran Robotics.

Роботът е доста сложен, притежава мимика и може да изпълнява различни функции, например да помага на човека в прости домашни задължения.

Учените провели експеримент, в хода на който хората взаимодействали с робота по два начина – отначало хората трябвало да помогнат на Nao да калибрира очите си, а след това обратното – Nao „внимателно” ги гледал в очите, като лекар, и давал съвети по подобряване на зрението им.

След това участниците в експеримента описали своите чувства към Nao. В резултат станало ясно, че когато хората получават помощ от робота, те го възприемат като полезна компания, а ако се налага да му помагат, да го обслужват и т.н., то се отнасяли към Nao като дразнеща машина. В първия случай отношението на хората към робота било изключително положително – наблюдавало се повече доверие, роботът изглеждал по-умен и в очите на хората придобивал човешки качества. Човекът може да обикне именно робота помощник, например като домашен любимец и дори повече от приятел.

© Aldebaran Robotics

В същото време роботът, за когото постоянно трябва да се грижиш като за стар автомобил, не предизвиквал никакви сантиментални чувства и в очите на хората той оставал бездушна машина.

Получава се, че демонстрацията на грижа се възприема като безспорен признак на интелект и не е важно дали грижата идва от друг човек, или машина. Теоретично човек е способен да обикне робота, който му носи полза. В известен смисъл това е демонстрация на егоцентризма на хората, но за щастие роботите все още не оценяват нравствените качества на представителите на човечеството.

Източник: CNews R&D

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
· ·
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори