Войник на 3500 г. е погребан с купища съкровища

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Американски археплози провеждащи, разкопки в Гърция, са открили скелет на древен войник, който е бил погребан преди повече от 3500 години – в гроб, пълен с купища съкровища.

Гръцкият министър на културата потвърди, че находката е „най-важната, която е била откривана за 65 години“ в континентална Гърция.

Дървеният ковчег на незнайният войн – очевидно е бил важна личност – бе открит на мястото останалия от микенската епоха Двореца на Нестор, на полуостров Пелопонес.

Той е погребан с множество фини златни бижута, включително и богато украсен низ от перли, пръстени, бронзов меч с дръжка злато и слонова кост, сребърни вази и гребени от слонова кост.

Бижутата са декорирани в стила на минойците, процъфтяваща цивилизация на остров Крит около 2000 пр.Хр., в фигури на божества, животни и мотиви на цветя.

Археолозите Джак Дейвис и Шарън Стокер от Университета в Синсинати, са идентифицирали повече от 1400 парчета/части, „чието качество е доказателство за влиянието, което минойците са имали върху по-късните микенци“.

Микенската цивилизация от Пелопонес се е разпростряла по цялото източно Средиземноморие през II в. пр.Хр.

Гробът, който е 238,76 см дълъг и 152см широк, е открит при разкопки започнали май близо до Пилос, на мястото на двореца на Нестор.

Построен между 1300 и 1200 пр.Хр. Останките на двореца са открити през 1939 г.

––––

Мариана Атанасова, докторант към катедра "Комуникации и информиране", УниБИТ

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори