Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия търсачи на съкровища опитаха да премълчат находка от хиляди исторически монети

21 юни 2018 г. в 10:34
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:21

Двама търсачи на съкровища от германската провинция Баден Вюртемберг са „премълчали“ откриването на 10 000 монети от Средновековието. Прокуратурата е започнала разследване срещу тях. Обвинението твърди, че става дума за едно от най-големите подобни открития на монети от късното Средновековие в провинция Баден Вюртемберг.

Мъжете (на 22 и на 28 години) търсили с металотърсачи военновременни реликви и останки от битки и се натъкнали случайно на монетите. Едва месеци по-късно един от двамата съобщил за находката на местните власти. През май 2018 разследващите претърсили жилището на другия иманяр. Освен сребърни монети, които са датирани от 13 и 14 век, бил открит още пръстен с камък. Сега двамата ги грози затвор до 3 години.

„Паметници на културата с особена научна стойност попадат под закрилата на Закона за културните паметници в Баден Вюртемберг и са изключителна собственост на държавата,“ казват властите. Подобни случайни открития трябва да се съобщават в рамките на 4 дни. Законът предвижда наказание лишаване от свобода или парична глоба.

Иманяри с металотърсачи се превръщат във все по-голям проблем за професионалната археология. Пример за това е и откритието от Рюлцхайм. Там колекционер попада на артефакти от времето на Нибелунгите, при което много от уликите биват разрушени и също се прави опит за укриване на предметите.

Има обаче и много случай, в които археолози и хоби търсачи на реликви работят успешно заедно. Подобни успешни практики съществуват в Шлезвиг-Холщайн, където целенасочено се обучават иманярите в двудневен курс как да сътрудничат, включително с посещение в службата, отговорна за разчистването на остатъци от военни действия. Следва изпит и едва след успешното му полагане, търсачите на съкровища могат да се захванат със своето хоби.

След въвеждането на този модел само в Шлезвиг-Холщайн са докладвани хиляди археологически ценности, някои от които от Бронзовата епоха. В съседната провинция Мекленбург-Форпомерн също от години се обучават помощници на държавните археологически служби. Така например със съдействието на един ученик – любител археолозите откриха на остров Рюген сребърно съкровище. Източник SPIEGEL ONLINE.

Следва промо по партньорската програма на Amazon, продължете четенето, само ако се интересувате от детектори за метал. (И, да, ако купите през наш линк може да получим комисион.)

Ако и вие имате подобно хоби и се чудите какъв металдетектор да изберете, трябва да знаете, че няма универсално „най-добър“ детектор.

Въпросът, който трябва да си зададете е: „Какъв е най-добрият металдетектор за това, което аз искам да правя, къде живея, какви са опитът и бюджетът ми“.

Ето някои от най-добрите металдетектори за 2018:

Garrett AT Pro Metal Detector Много добър за монети и други реликви, прясна вода.

Fisher F22 Най-добър „entry level“, подходящ за деца, за търсене на монети.

Garrett EuroACE Metal Detector Друг най-добър „entry-level“.

agente007 – Metal Detector Teknetics T2 Edicion Especial 2 Reels Най-добър в лова на реликви.

Minelab Excalibur II Най-добър водоустойчив, мултичестотен.

Minelab CTX 3030 Underwater Discoveries Special Bundle w/ Free Minelab Gloves, Carrybag, Wireless Module & Headphones Друг най-добър водоустойчив, мултичестотен.

Категории на статията:
Археология