Гюле от стара битка отведе археолозите до втория по големина индиански град в Северна Америка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Останки от отдавна изчезнала индианска цивилизация бяха открити случайно в Канзас. Град в който са живели около 20 000 души от племето Уичита бе открит край Арканзас Сити, намиращ се в централната южна част на щата Канзас. Това е станало, след като тийнейджър открил гюле от оръдие.

Находката насочила експертите към мястото на което преди пет века е бил град Етцануа. Името означава „Голямото заселване“, а мястото е било вторият по големина град на американски индианци. Тъкмо там се е състояла голяма битка между испанските войски и индианските воини през 1601 г.

„Испанците са били впечатлени от големината на Етцануа“, казва археологът от университета в Уичита Доналд Блейксли, който съобщава за откритието, пише вестник Вашингтон Таймс. Испанците преброили най-малко 2000 къщи, като във всяка живеели по около 10 души. Градът бил разположен на няколко хиляди акра и за да преминат през него испанските войници се нуждаели от два дни.

От доста години археолозите търсят този град. Сега на мястото са открити много глинени съдове, инструменти и оръжия. По време на битката с индианците, испанските завоеватели използвали оръдия и именно гюлето от такова оръдие станало причина за разкриването на индианския град.

Властите в Канзас искат да превърнат изгубения град в туристическа атракция.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори