Хакер плаши да разкрие създателя на Bitcoin Сатоши Накамото

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Dylan Boelte
Антония Михайлова

Някой е разбил електронната поща, принадлежаща на създателя на виртуалната валута Bitcoin – Сатоши Накамото, когото никой никога не е виждал, и е готов да продаде тайните му за пари.

Както пише Wired, хакерът на име Джефри твърди, че получената информация може да се използва и за разобличаване на самоличността на създателя на Bitcoin.

Джефри не разказва много, но когато го питат как е успял да вземе под контрол адреса satoshin@gmx.com, използван от Накамото за кореспонденция, той отговаря: „Този глупак е използвал първичния gmx под пълното си име и е съхранявал под него своите псевдоними. Той е още жив.“

В Pastebin post Джефри твърди, че ще разкрие тайните на Сатоши, ако някой заплати 25 биткойнта – от порядъка на 12 000 долара. Той съобщава също така, че притежава съобщения от пощата още от 2011 година.

Програмистът (или група програмисти) с името Сатоши Накамото пуска софтуер с отворен изходен код, на който работи виртуалната валута Bitcoin, още през 2009 година. Оттогава Bitcoin се е разраснал до световно явление, а хората се опитват да разобличат неговия създател. Но истинската самоличност на Накамото и до днес остава загадка.

Джефри не казва как е получил достъп до акаунта на Накамото и не отговаря на множество въпроси. Изглежда, той е използвал адреса на gmx.com, за да получи достъп до други акаунти на Накамото. От един от тях е изпратил съобщение в понеделник на сайта P2P Foundation.

От друг е обезобразил старата страница на разработчиците на Bitcoin на сайта Sourceforge.

В посланието до P2P Foundation Джефри съобщава, че информацията за Накамото вече се продава в мрежата. „Очевидно, не сте настроили правилно своя Tor, вашият IP адрес е изтекъл от кореспонденцията през 2010 година. Вие не сте в безопасност. Необходимо е да се махнете оттам, където се намирате сега, колкото се може по-бързо, преди да ви навредят.“

И все пак Джефри не е предоставил никакви доказателства в потвърждение на своите претенции. И не е ясно каква информация има за създателя на Bitcoin.

Сатоши Накамото изчезва от полезрението още през 2010 година, така че е напълно възможно след няколко години провайдерът GMX.com просто да е позволил на някого да създаде нов адрес satoshin@gmail.com. Базираният във Великобритания GMX.com отказва коментар.

По-интригуваща изглежда вероятността, че акаунтът е взломен. Ако това е така, Джефри може да е получил достъп до съкровищницата от лични писма на Сатоши. И тази информация може да помогне в разобличаването на истинската му самоличност.

Майкъл Маркуарт, шеф на администрацията на форума Bitcointalk.org, казва, че Джефри му е изпратил откъс от писмо, което е изпратил на Накамото още през март тази година. „Затова или пощата е компрометирана още през март, или злосторникът е получил достъп до стари писма, след като е разбил акаунта.“

„Почти съм сигурен, че това е просто трол“, казва Маркуарт.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори