Хармония при пътуването: можете ли да решите тази загадка?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

Да живееш на село, далеч от големия град си има цена. Главният герой в тази загадка трябвало да се вози на влак всеки ден, за да стигне до офиса и после да се прибере у дома. На всичкото отгоре гарата също била далеч от дома му, така че се налагало жена му всеки ден да го вози с колата до влака и после отново да го взима, за да го прибере вкъщи.

Съпругата всяка вечер тръгвала така от дома им, че да бъде точно в 18.00 часа пред гарата – точно тогава от града пристигал влакът, в който пътувал мъжът й.

Един ден изненадващо мъжът приключил работа по-рано и имал възможност да се порадва на допълнително време със съпругата си. Той побързал от офиса към гарата и успял да хване влака, който тръгвал точно един час по-рано, така че да пристигне на гарата точно час по-рано в сравнение с времето, в което обикновено го чакала жена му.

Тъй като не успял да й се обади по телефона, тя нямала представа за спечеления един час. Затова мъжът решил да тръгне към къщи, така че да пресрещне съпругата си с колата по пътя. Когато я срещнал по пътя, качил се в колата и двамата пристигнали у дома си, те вече нямали цял час преднина, но успели да спечелят 20 минути спрямо всяка друга вечер.

Въпросът е: Колко време мъжът е вървял от гарата докато засече по пътя колата на жена си?

За повече леснота приемаме, че жената не се налага да чака при посрещането на мъжа на гарата, че цялото време за слизане и среща е пренебрежимо малко. Приемаме също, че жената се движи с еднаква скорост в двете посоки и по един и същ маршрут.

Отговора вижте тук.

Категории на статиите:
Да, бе

Коментари

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори