Хеликоптерът Ingenuity на НАСА ще полети над хълмовете на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Хеликоптерът на НАСА е на път да поеме най-голямото си предизвикателство досега. Дронът Ingenuity, който придружава марсохода Perseverance на НАСА, ще започне да лети над хълмовете, които заобикалят мястото за изследване на Червената планета.

Двойката в момента е на дъното на кратера Jezero, но планът е заедно с роувъра да се изкачат нагоре и да излязат от тази „купа“. Следователно Ginny, както е известен дронът, трябваше да има надстройки на софтуера, за да може Хеликоптерът Ingenuity на НАСА ще полети над хълмовете на Марсда се движи по наклони.

„До този момент Ingenuity винаги е живял с убеждението, че Марс е напълно плосък, като палачинка“, каза главният пилот Хавард Грип пред BBC News. „Едва сега с тези най-нови софтуерни актуализации можем да кажем на Ingenuity, че „не, всъщност не е плоско; има хълмове“.

Ginny влезе в историята през 2021 г., като стана първото превозно средство, което постигна двигателен полет в друг свят. Това беше маневра право нагоре-надолу до надморска височина от само 3 метра, но доказа принципа. Оттогава хеликоптерът е летял по-високо и по-далеч още 35 пъти. Не е лошо за това, което трябваше да бъде само кратка технологична демонстрация. Но възможностите, които предоставя разузнавателният хеликоптер, бяха просто твърде добри за НАСА, за да ги пропусне.

Дронът сега поддържа Perseverance, като изследва пътя пред него, помагайки на робота с колела и неговите „шофьори на задната седалка“ на Земята да изберат правилния път. Освен това се занимава с наука, като прави снимки от въздуха на скални разкрития от различни ъгли, така че изследователите да могат да изградят 3D модели на интересни цели за по-нататъшно изследване.

Но бъдещето ще стане много по-трудно. Веднага след като Perseverance пусне някои скални проби на земята за по-късно събиране и връщане на Земята чрез мисии в края на десетилетието, марсоходът ще се насочи към високите места. И Ingenuity също.

Двойката ще се изкачи по високите 40 м отлагания на древна речна делта и след това ще се отправи към ръба на кратера Jezero. Новоинсталираният софтуер ще позволи на хеликоптера да направи необходимите навигационни корекции, когато земята пред него се издигне. Трябва да помогне и при друг проблем: опасни камъни на терена в момента на кацане.

Инженерите на Земята в момента анализират сателитни изображения, за да намерят безопасни места за кацане. „Но е по-трудно да се свържат орбитални изображения с малки камъни на земята в хълмовете. Това е мястото, където идва тази друга функция, където, точно преди кацане, самият Ingenuity може да погледне терена и да разбере къде са скалите и да ги избегне“, обясни Грип.

Главният пилот води дневник, в който записва всички полети на Джини. „Щяхме да летим само пет пъти. Мислехме си, добре, книга само с пет страници просто ще изглежда твърде глупаво. И затова сложихме куп допълнителни страници там, само за да изглежда повече като истинска книга . Но познайте какво? Свършиха ни страниците. Ingenuity направи своя 36-и полет и, случайно, този полет отбеляза и прага за Ingenuity, прекарал цял час в небето на Марс.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори