Homo sapiens е неспособен да ходи правилно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay
Антония Михайлова

Американски учени са се опитали да изяснят, колко често и по каква причина падат хората. Те са публикували изследването си в сп. Human Movement Science, съобщава The Independent.

Случайните падания се явяват третата причина от всички травми при младите хора на възраст от 18 до 35 години в САЩ. За да изяснят причините за това явление, служителите от университета Пардю в продължение на 16 седмици всекидневно питали 94 студенти при какви обстоятелства са падали, подхлъзвали са се или са се спъвали.

52 процента от запитаните съобщили за падания. В 16 процента от случаите пострадалите са получили сериозни травми, четири процента потърсили медицинска помощ. 58% от паданията се случвали при ходене (в повечето случаи хората се подхлъзвали или спъвали). При това голяма част от паданията се случвала или на леда, или поради това, че хората пишели SMS-и в крачка.

Учените отбелязват, че честота на паданията и съпътстващите травми при здравите млади хора сочи на нестабилността на системата за изправено ходене на Homo sapiens – независимо че тя се е формирала преди 20 милиона години.

В съвременната антропология изправеното ходене се свързва с прехода на човешките предци от областта на тропическите гори в откритите пространства на саваните. Смесената растителност, разликата в количеството на валежите и сезонният дефицит на храна са накарали техния организъм да се пренастрои.

Снижението на мускулната маса е съпътствало прехода към изправено ходене (на задните крайници): човешките предци са започнали ежедневно да се придвижват на големи разстояния в търсене на храна. Именно изправеното ходене е довело да преразпределяне на мускулите в областта на бедрата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори