Хората ще пътуват към Марс в състояние на хибернация

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© SpaceWorks
Антония Михайлова

Изследователи на НАСА разработват иновационен начин, който ще позволи съществено да се съкрати стойността на човешките мисии към Марс.

Планира се екипажите да се доставят към Красната планета в състояние на дълбок сън.

Анабиозата ще доведе до забавяне на метаболитните процеси в организма на астронавтите. Това състояние може да се постигне с помощта на съществуващи вече медицински процедури, като то понякога се случва и по естествен път в случай на хипотермия.

„Терапевтичната анабиоза се разработва от 80-те години и през 2003 г. тя започна да се прилага в медицината за помощ на пациенти с критични травми“, разказал аерокосмическият инженер Марк Шафър на Международния астрономически конгрес в Торонто.

„В повечето големи медицински центрове вече е поставено специално оборудване за индукция на терапевтична хипотермия. Това позволява да се поддържа животът на пациентите, докато не получат необходимото лечение“, обяснил изследователят.

Пътуването до Марс в най-добрия случай ще отнема 180 дни, тоест около половин година, и то еднопосочно. Планира се екипажът да бъде въведен в анабиоза за този срок, като хранителните вещества в организма ще се вливат венозно. Засега обаче медицината може да поддържа живота на човека в анабиоза в продължение на около една седмица.

„Преди нямаше необходимост да поддържаме някого в терапевтична анабиоза повече от седем дни – обяснява Шафер. – Но сега, за осъществяване на човешки мисии до Марс, трябва да се стремим да увеличим това време до 90, а след това и до 180 дни.“

По същина, от икономическа гледна точка, преимуществата на този начин за доставка впечатляват. Например екипажът може да се намира в съвсем малки пространства с най-малки удобства, оборудване, вода, храна и дрехи.

В плановете на изследователите на проекта SpaceWorks е и създаването на въртяща се сфера с ниско ниво на гравитация, в която ще се намират пътешествениците – това трябва да намали негативното въздействие на липсата на гравитация върху костите и да компенсира загубата на мускулна маса.

Изчисленията на екипа на проекта SpaceWorks, финансиран от НАСА, сочат: в случай на успешна реализация е възможно петкратно намаляване на размера на необходимото пространство за хибернация, както и трикратното намаляване на общото количество товар, включително необходими разходни материали (например храна и вода).

Общо въвеждането на членовете на екипажа на кораба в състояние на анабиоза би трябвало да съкрати основните изисквания на месията от 400 на 220 тона.

Планира се охлаждането на телата да се осъществява с помощта на интраназална система. Шафър допуска, че това няма да е много удобно. Но вдишването на хладилния агент има редица преимущества пред намаляването на температурата на тялото отвън (по-конкретно при такова охлаждане са възможни увреждания на тъканите).

Вече съществува интраназалната система RhinoChill, която снижава температурата на човека, като достигането на състояние на вцепенение (между 31,6 и 33,8 градуса по Целзий) отнема около шест часа.

Спирането на потока на студения агент трябва да изведе човека от състояние на анабиоза. Но това ще отнеме доста време и учените смятат, че към системата е необходимо да се включат специални сгряващи подложки, които ще помогнат да се ускори процесът на пробуждане в случай на възникване на извънредна ситуация.

Алтернативен вариант е бодърстването на един от членовете на екипажа в продължение на 2-3 дни.

Сега учените смятат, че нито един човек по време на пътешествието няма да се намира в състояние на анабиоза за повече от 14 дни наведнъж. И както винаги, ще има поне един член на екипажа, който ще следи кораба и ще провежда научни експерименти.

Шафър посочил и значителните психологически преимущества на такава система – вместо да се намира в затворено пространство цели 180 дни, по-голямата част от времето човек ще прекарва в сън.

Сега изследователите планират да проведат редица допълнителни изследвания, които да потвърдят, че толкова продължително състояние на анабиоза няма да нанесе съществена вреда върху здравето на космическите пътешественици.

Подробностите за презентацията на Шафър можете да откриете тук.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори