Хотел „Ковчег“ спасява от библейски потопи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Този необичаен хотел наистина се нарича „Ковчег” и е дело на руското Remistudio на архитекта Александър Ремизов. Заведението може да се похвали със светли, добре вентилирани стаи, изобилие от зеленина и петзвездно обслужване. Но първото, което може да привлече посетителите в тузарското заведение, е всъщност това, че в него могат да се спасят в случай на природни катаклизми от рода на потопа, описан в Библията. Особено актуален става той за всички ВИП персони, които очакват апокалипсиса да дойде.

Футуристичното здание е построено с цел да издържи всякакви наводнения и за него не е страшно покачването на нивото на световния океан. Напротив – добре дошло е. Хотелът е построен във вид на черупка и може да издържи силни бури, приливи и бушуващи вълни. Представен е като екологичен, самостоятелен „свят”, способен да се самообслужва.

Ремизов твърди, че конструкцията на ковчег във формата на раковина разпределя тежестта равномерно, затова земетресенията не са страшни за това здание. Конструкцията използва слънчеви панели, които я захранват, а системата за събиране и пречистване на дъждовната вода осигурява чиста питейна вода на обитателите.

Растенията се отглеждат в помещенията като в парник, спомагат за пречистване на въздуха и предоставят хранителни продукти.

Прозрачната структура позволява на слънчевата светлина да прониква навсякъде, затова през деня използването на изкуствено осветление практически не е необходимо. Освен това, за да се осигурява добро качество на дневното осветление, прозорците са покрити със самопочистващ материал.

За проектирането на този ковчег Remistudio е подкрепено от програмата „Архитектура в случай на катастрофи” на Международния съюз на архитектите.

Александър Ремизов твърди:

„В това, което се отнася до архитектурата, има два основни повода за безпокойство. Първото е осигуряване на безопасност в случай на екстремни условия в околната среда и промени на климата. Второто е защита на околната среда от последствията от човешката дейност.

Този ковчег е опит да се реагира на проблемите, които се появяват в наши дни. Ние използваме независима система за поддържане на живот. Всички растения се избират, като се отчита тяхната съвместимост и ефективност при изработката на кислород. Наша цел също е и създаването на привлекателно и комфортно пространство. С помощта на прозрачния покрив тук ще има достатъчно светлина за растенията и за всички вътрешни помещения.”

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори