„Хъбъл” ще търси планети около Проксима Центавър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Космическият телескоп „Хъбъл” ще търси планети около най-близката до Земята звезда – Проксима Центавър. Такива са плановете на астрономите за следващите три години и за осъществяването им ще бъде използвано рядко астрономическо събитие – преминаването на Проксима на фона на две слаби звезди, съобщава НАСА.

Звездата Проксима Центавър се намира на около 4,4 светлинни години от Земята и влиза в тройната звездна система Алфа Центавър. Край една от звездите в тази система – Алфа Центавър В – през октомври 2012 г. беше открита планета със земна маса. Но около Проксима – мъждиво червено джудже с 0,12 слънчеви маси – още не е откривана планета. Данните от наблюденията позволили да се изключи присъствието на планети гиганти около звездата.

Астрономи от Института на космическия телескоп в САЩ предлагат да се търсят планети около Проксима по метода на гравитационното микролинзиране. Гравитацията на звездата изкривява лъчите светлина, преминаващи покрай нея. Така звездите, разположени зад „гърба” й, изглеждат на земния наблюдател леко изместени от мястото си.

През октомври 2014 г. Проксима Центавър ще премине съвсем близо до звезда от 20-а величина, а през февруари 2016-а – „на фона” на звезда със звездна величина 19,5. Поради гравитационното отклонение на тяхната светлина в полето на привличане на Проксима тези звезди ще се изместят от мястото си съответно с 0,5 милиарксекунди* и 1,5 милиарксекунди. Ако около Проксима има планети, астрономите ще видят допълнително малко движение и ще могат да определят масата на „компаньона”.

© A. Feild (STScI)

„Хъбъл” ще може да измери изместването с точност 0,2 милиарксекунди. Подобни възможности притежава европейският телескоп VLT.

––––

*Милиарксекунда – единица за измерване на ъглово разстояние, една хилядна от дъговата секунда. Тази величина често се използва в астрономията, особено когато става дума за собственото движение на звездите и галактиките. Една милиарксекунда е ъгълът, под който се вижда топка за тенис от разстояние около 13 400 км.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори