Има ли мегаструктура около звездата KIC 8462852? Астроном ограничи възможните варианти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономът Джейсън Райт от Университета Пен Стейт събра в ново изследване възможните обяснения за мистериозните затъмнения в светлината на звездата KIC 8462852V.

Звездата KIC 8462852 е интересна с това, че нейната светимост със строга периодичност се променя с 22%. Като обяснение на това явление редица учени предположиха, че тя може да е заобиколена от сфера на Дайсън, създадена от живееща в околностите извънземна цивилизация.

Самият Джейсън Райт е човекът, който пръв изказа предположението за изкуствена мегаструктура на звездата, която причинява затъмненията и така стартира дискусията за потенциалното наличие на извънземна цивилизация там.

Сега Райт, заедно със Стайн Сигурдсон, обобщава възможните обяснения на наблюдавания ефект в светлината на звездата. Статията им е публикувана в Astrophysical Journal Letters“.

На кратко: все още не знаем за какво става дума, пише Райт. Но имаме няколко идеи за това, какво би могло да бъде.

Имайте предвид, че все още са спекулативни. Ето някои от тях:

1. Нещо в междузвездната среда (материята между звездата и нейната система вътре в галактиката) ни се е изпречило, молекулярен облак (глобула), локална група или нишки (мъгла) от необичайно гъст прах и неутрален газ.

2. Може да става дума за огромен материален диск, който минава между нас и звездата. Той би трябвало да е около нещо много масивно и тъмно, нещо като черна дупка например. Тогава звездата ще губи от светимостта си, когато по-гъсти части от този диск преминават пред нея.

3. Комети или подобни образувания, които обикалят KIC 8462852, може да причиняват регулярното затъмнение. Това обаче не обяснява дългосрочното затъмняване на светимостта.

Някои други идеи с неясна степен на вероятност са:

  1. Светлината е блокирана от облак материя във външната Слънчева система.

  2. Звездата сама по-себе си е прекалено ярка и сега се връща към нормалната светимост. Това би обяснило дългосрочното затъмняване, но не и спонтанните затъмнявания.

  3. Мегаструктури на интелигентна цивилизация, изградени около звездата. Някои конфигурации на такъв строеж обаче вече могат да бъдат изключени от сметките като сфера на Дайсън.

Актуалният звезден атлас на европейската лаборатория Гая определя разстоянието до KIC 8462852 на 1100 до 1500 светлинни години. Това означава, че ако самата звезда е прекалено ярка и сега се връща към нормалната светимост, бихме очаквали да е по-далече от това, което се смяташе досега, т.е. на повече от 1600 светлинни години. Рано е обаче да се правят заключения, защото това са едва първите измервания на Гая. Следващите ще бъдат по-прецизни и тогава може да се окаже, че KIC 8462852 е дори със 130 или повече светлинни години по-близо до нас.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е достъпно безплатно в Google Play Store и Apple App Store.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори