Имунната система ни избира половия партньор

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

На всеки човек поне веднъж в живота му се случва мислено или пред всички да каже: „Той/тя не ми подхожда.” Едва ли някой подозира в такива моменти, че тук има пръст вътрешната защита на организма.

Става дума за това, че имунните системи на някои хора може да са несъвместими една с друга. Образуването на двойка в такъв случай може да доведе до появата на потомство или с лош имунитет, или с тенденция към атака на собствения си организъм.

Ново изследване на специалистите от Института по еволюционна биология „Макс Планк” (Max-Planck-Institut für Evolutionsbiologie) сочи, че мирисът на човешкото тяло носи в себе си ключа към определен тип имунна система.

„Всички гръбначни организми, включително хората, притежават уникален набор белтъци на повърхността на клетките, които защитават организма от бактерии и вируси – разказва водещият автор на изследването Манфред Милински. – Тези белтъци се кодират в област на генома, която носи наименованието „главен комплекс за хистосъвместимост”. По наши данни индивидуалните особености на тази система, като своеобразни имунни отпечатъци на пръстите, играят роля в избора на полов партньор.”

Учените провели мащабен експеримент, използвайки както прости психологически тестове, така и магнитно-резонансна томография, с която оценявали активността на определени зони от главния мозък.

Биолозите създали няколко варианта на парфюми, в които включили съставки от естествената миризма на женското тяло. Участниците в експеримента, които не били пушачи и нямали нарушено възприемане на миризми, подсъзнателно избирали миризмите, съдържащи именно техния комплекс за хистосъвместимост.

Още един експеримент показал, че жените предпочитат тениски с миризма на мъже, чийто комплекс за хистосъвместимост или не е много подобен на техния собствен, или малко се отличава от него.

Тук не става въпрос за острата миризма на пот, която се формира в процеса на дейността на бактерии и зависи от храненето на човека и други фактори. На първи план при избора на двойки стои онази естествена миризма на човешкото тяло, която ние практически не осъзнаваме.

Колкото до различните ароматни смеси (включително парфюми и одеколони), които човек ползва открай време, то те също помагат в „правилния” избор на партньор.

Предишно изследване на швейцарски изследователи свидетелства, че когато си избираме парфюм, ние подсъзнателно се опитваме с негова помощ да засилим и облагородим собствените си естествени миризми. Тоест главният комплекс за хистосъвместимост на човека на ниво геном диктува избора на парфюм.

Немските учени потвърждават тези резултати и отбелязват, че има смисъл хората по-внимателно да подхождат към избора на аромати, за да не се лишат от естествената система за опознаване на потенциалните си партньори.

Трудно е тук да се въздържим от изкушението да пофантазираме на тема създаването на синтетични аналози на природните съединения за привличане на потенциални полови партньори. Какво пък, няма нищо невъзможно, смята д-р Милински и твърди, че тези вещества може да влязат в състава на нови парфюмерийни шедьоври, които ще могат да претендират за названието „любовен еликсир”.

По-подробно с изследването и изводите на немските учени може да се запознаете в статията им в сп. Proceedings of the Royal Society B.

Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори