Индонезия строи цял изкуствен град, за да не потъне

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Великата Гаруда. Cuiper Compagnons
Димитър Димитров

Някои части от Джакарта потъват дори по-бързо от Венеция, а за последните 30 години градът е загубил повече от 4 метра от надморската си височина. Това би било голям проблем, дори и Джакарта да не беше домът на почти 10 млн. души. Но все още има надежда – правителството планира да построи огромна стена във формата на птица, както и 17 изкуствени острова.

Цената на огромното съоръжение ще бъде 40 млрд. долара. Дължината на стената ще е над 40 километра, ще бъде висока 24 метра и ще бъде във формата на птицата гаруда – митично същество, което е и националната емблема на Индонезия.

Проектът е дело на датска архитектурна фирма, която съобщава, че построяването на Великата Гаруда ще отнеме от 30 до 40 години. Първо, сегашната стена ще бъде укрепена и ще бъдат добавени филтриращи системи за вода. След това стената ще бъде разширена и ще бъдат добавени 17-те изкуствени острова. Островите най-вероятно ще приютят стотици хиляди души.

Има само един проблем – никой не е сигурен дали това ще бъде ефективна мярка. Експертите се притесняват, че това ще излекува само симптома (потъващ град), но не и причината, която е необуздано развитие и нарастващо население, което просто се възползва от водните ресурси.

Морските стени може да изглеждат като примамливо решение за потъващите градове, но могат да имат и негативни ефекти. Отблъскването на вълните може да сериозно да навреди на живота на крайбрежните животни, да засили ерозията на плажовете и да повиши силата на бурите в региона. Но някои специалисти не са съгласни и смятат, че предимствата на проекта са повече от недостатъците му.

Каквото и да е влиянието на Великата Гаруда върху Джакарта, стената ще промени града завинаги. Архитектите отбелязват, че огромната изкуствена птица ще е първото нещо, което посетителите на града виждат, когато наближават по въздух – величествена птица, която спасява града с размаха на крилата си.

Smithsonian

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори