Технологията за събиране на слънчева енергия въобще не е нова!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Спадате ли към безкрайния списък от хора, които си мислят, че идеята за оползотворяване на слънчевата енергия е нещо ново? Е, много неща са пропуснати в историческите учебници и най-вероятно малко хора са чували името Огюстен Мушо. Това е френски изобретател, който още през 1878 година представя „революционната“ технология, въпреки че я е създал няколко години по-рано.

„Човек не трябва да вярва, въпреки мълчанието на модерната наука, че идеята за използване на слънчева енергия за механични операции е нещо ново. Точно обратното, човек трябва да знае, че тази идея е много древна и бавното ѝ развитие през вековете е предоставило на човечеството много любопитни изобретения“. Това са думи на самия Огюстен Мушо на Световното изложение в Париж през 1878 г.

Точно на това изложение Мушо и неговият асистент демонстрират, че концентрирането на слънчева енергия може да създава постоянен поток електричество. В интерес на истината, и това въобще не се явява революция в науката. Древните цивилизации не са използвали само слънчевата енергия, но и всички останали, които планетата ни им е предоставила. Сигурно е, че още през VII век хората са знаели, как да изкривяват слънчевата светлина, така че да палят огън.

Ето един още по-интересен факт – през 1767 г. е създадена първата фурна, работеща на слънчева енергия. Това устройство се ползва и до днес на някои места по света. Но историята на оползотворяването на слънчевата енергия е далеч по-дълга.

Преди около 3000 години древните китайци знаели как да изработват рефлектори и ги използвали за запалване на огън. Няколко века по-късно древните гърци независимо от китайците изобретили същата технология, като и двете цивилизации я използвали главно за готвене.

И така, щом знаем, че Слънцето е способно да ни снабдява с практически безкрайно количество енергия, защо модерният свят отхвърля тези технологии. За жалост, главната причина се крие в печалбата от изкопаемите горива. Второ, излиза много по-евтино (в пари) да се употребяват невъзобновяеми източници на енергия, отколкото да се финансира развитието на технологиите за събиране на слънчева енергия. Накратко, хората избират лесния път, който е по-нежен спрямо икономиката. Малко след като Мушо представя изобретението си, френското правителство определя метода му като икономически нерентабилен и проектът е прекратен.

Още тогава изобретателят казва тежката истина: „В един момент индустрията в Европа няма да има ресурсите да задоволи постоянният си растеж. Въглищата ще бъдат изразходени. Какво ще прави индустрията тогава?

В следващите години технологиите, свързани с оползотворяването на слънчевата светлина и топлина, продължават да се развиват, но така и не стават доминиращ фактор в набавянето на енергия за човечеството. Но както в много други случаи, тези, които взимат важните решения, не винаги са най-умните представители на човешката раса и точно затова днес продължаваме да изнемогваме за ресурси, в същото време разрушавайки планетата си необратимо.

Представете си колко различна щеше да бъде цивилизацията ни, ако още преди повече от сто години бяхме започнали да се наслаждаваме на безкрайна енергия.

EWAO

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори