Интерактивна карта на ядрените взривове в историята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wobblecraft/YouTube
Антония Михайлова

Компанията Esri, която работи над създаването на геоинформационни продукти, е разработила интерактивна карта, която показва всички 2624 ядрени взрива, като се започне от 1945 година. Картата е достъпна на сайта arcgis.com.

Според разработчиците картата съдържа всички известни ядрени взривове, включително невоенно приложение на ядрени устройства за разузнаване и добиване на полезни изкопаеми, изпитания на бомби, също така и взривовете в Хирошима и Нагасаки.

За създаването на картата авторите се възползвали от общодостъпни източници на информация, като статии в медиите, блогове, форуми и страници в Wikipedia. Към последните може да се проследят линковете, които са прикрепени към пиктограмите във вид на радиационен знак.

Това не е първият опит да се представи историята на ядрените изпитания в удобна форма за потребителите. По-рано на канала aConcernedHuman на YouTube беше видео с карта с 2053 ядрени взрива между 1945 и 1998 г.

Новата карта показва и изпитанията, проведени от Северна Корея през 2006 и 2009 година.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори