Интерес или сексуална възбуда се виждат в очите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Реакцията на зениците може да издаде, дали хората намират по-дълъг зрителен контакт за приятен или не. Ако харесвате погледа на друг, реагирате с по-голямо разширение на зеницата, твърди ново изследване.

В опити с около 500 участници разширяването на зеницата траело средно три секунди, преди човекът да изпита дискомфорт, съобщава психологът Никола Бинети от Университетския колеж в Лондон (University College London) пред изданието „Open Science“ на Британското Кралско Общество.

При повечето интеракции на животните също има зрителен контакт, съобщава екипът. Често той сигнализира заплаха, интерес или симпатия.

Не прекалено дълго, моля

Така и хората внимават повече за очите на другите, отколкото за други части на лицето, при това още от детството. Един поглед често се приема като приятен, стига да не продължи прекалено дълго.

В изследването учените са проверили продължителността на смятания за приятен зрителен контакт. За целта 500 души, посетители на лондонски музей на изкуствата на възраст от 11 до 79 години, първо били помолени да попълнят анкета за личността си.

След това те гледали на голям екран 40 различни клипа на актьори – мъже и жени, които ги гледали в очите, всеки път с различна продължителност. С натискане на копче участниците трябвало да сигнализират дали намират съответния интервал за твърде къс или твърде дълъг.

Ставало дума не за естествена ситуация между двама реални хора, а за експеримент на компютър, обясняват учените.

Границата е 3,3 секунди

Резултатите се оказали еднозначни: средната продължителност на зрителния контакт от 3,3 секунди се оказала приятна за участниците в теста. Това било в сила, без значение на възрастта, пола или някакви лични характеристики на участниците.

Хората имали съвсем различни предпочитания за продължителността на зрителния контакт. Информация за това дала съвсем малка, но измерима реакция на зеницата. Тази реакция ставала по-бърза и по-силна при хората, които предпочитали по-дълъг зрителен контакт. Проявявала се още в първата половин секунда, частично дори преди началото на зрителния контакт – очевидно причинена от самото очакване.

„Теоретично може да се предскаже предпочитаната продължителност на зрителния контакт на участник дори само по разширяването на зеницата, без други вербални насоки“, пише екипът.

Зениците се разширяват при чувство на радост или сексуална възбуда. Защо обаче се случва това, изследването не обяснява в детайл.

Разширяването показва недоброволна реакция на автономната нервна система, пишат изследователите. То е доказателство за възбуда на тялото и може да се съпътства с други промени като пулс и настръхване на кожата.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментари

  • Ха! От виц на в-к новинар: Обява от мечка-гризли:“Лекувам запек с един поглед!“
    Може да добави – за 3,3 секунди …-:)

    psi 10 юли 2016 11:49 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори