Изчезналата Атлантида на пясъците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Атлантида на пясъците
Художествено изображение на Ирам. © RogerMV
Димитър Димитров

В литературата за миналите цивилизации често се споменават загубени градове. Най-известният от тях е легендарната Атлантида, погълната от морето и загубена завинаги.

Но историята за Атлантида не е уникална – други култури имат сходни легенди за градове, изчезнали под водата, под пясъците на пустините или погребани под дебел слой растителност.

Повечето от тези легендарни градове никога не били открити, но с помощта на нови технологии някои от тях са намерени, а други чакат своя час.

Ирам: Атлантида на пясъците

Арабия също има легенда за загубена цивилизация, така наречената Атлантида на пясъците – загубен град, за който се споменава в Корана. Той също е известен като Ирам.

В Корана се казва, че Ирам е украсен с високи сгради и е населен с хора, известни като Ад. Тъй като те се отвърнали от Аллах и станали безнарвствени, пророк Худ бил изпратен, за да ги призове да се върнат към поклонение пред Аллах. Но народът на Ирам не вслушал в думите на Худ. В резултат хората били застигнати от наказание – пясъчна буря била изпратена в града, тя продължила седем нощи и осем дни. След това Ирам изчезнал в пясъците, сякаш никога не е съществувал.

От една страна, историята на Ирам говори, че хората трябвало да се прекланят пред Аллах, а не да се държат високомерно. От друга страна, може да има известна истина в тази история и мнозина смятат, че такъв град някога наистина е съществувал…

Повече за мистичния град Ирам можете да прочетете в Древните.

Ancient Origins

Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори