Изкуствен интелект е открил неизвестен предшественик – „призрак“, в човешкия геном

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Никой не знае коя е била тя, само че е била различна: тийнейджърка от преди повече от 50 000 години с такава странна уникалност, че е изглеждала като „хибриден” прародител на съвременните хора, какъвто учените никога не са виждали преди.

Едва наскоро изследователите откриха доказателства, че тя не е била сама. В проучване от 2019 г., анализиращо сложната бъркотия в праисторията на човечеството, учените използват изкуствен интелект (AI), за да идентифицират неизвестен вид човешки предшественик, с който съвременните хора са се сблъсквали – и с които са споделяли любовни отношения – по време на дългото пътуване от Африка преди хилядолетия.

„Преди около 80 000 години се случва голямото преселение извън Африка, когато част от човешката популация, която вече се състои от съвременни хора, изоставя африканския континент и мигрира към други континенти, давайки началото на всички сегашни популации“, обяснява еволюционистът- биолог Жауме Бертранпетит от Universitat Pompeu Fabra в Испания.

Докато съвременните хора изминавали пътя към сушата на Евразия, те вършели и някои други неща – размножавайки се с древни и изчезнали хоминиди от други видове.

Доскоро се смяташе, че тези случайни сексуални партньори включват неандерталци и денисовци, последните от които не бяха известни до 2010 г.

Но в това проучване, трети вид съществувал много отдавна, беше изолиран в евразийската ДНК, благодарение на алгоритми за пресяване на сложна маса от древен и съвременен човешки генетичен код.

Използвайки статистическа техника, наречена Байесов извод, изследователите откриват доказателства за това, което те наричат ​​“трета интрогресия“ – съществуването на „призрачно“ архаично население, с което съвременните хора са се кръстосвали по време на изселването от Африка.

„Тази популация или е свързана с неандерталско-денисовата групата, или рано са се отклонили от линията на денисовците“, пишат изследователите в своята статия, което означава, че е възможно тази трета популация в сексуалната история на човечеството да е вероятно смесица от неандерталци и денисовци.

„Нашата теория е подкрепена от открития „хибриден“ екземпляр наскоро в пещерата Денисова в Сибир, въпреки че все още не можем да изключим и други възможности“, казва един от екипа, геномистът Маюх Мондал от университета в Тарту в Естония, в изявление за медиите.

През 2018 г., друг екип от изследователи, идентифицира доказателства за това, което те наричат „определено трето кръстосване“ заедно с денисовците и неандерталците, като в две статии, публикувани в началото на 2019 г., проследяват времевата линия на това как тези изчезнали видове се пресичат и кръстосват с по-ясни подробности от преди.

В тази област предстои да се направят още много изследвания. Прилагането на този вид анализ на AI е категорично нова техника в областта на човешкото потекло, а известните фосилни доказателства са удивително оскъдни.

Но според изследването, това, което екипът е открил, обяснява не само един отдавна забравен процес на интрогресия.

„Мислехме, че ще намерим места с висока дивергенция в генома, където да видим кои са неандерталци и кои денисовци, и след това да видим дали те дават цялата картина“, казва Бертранпетит пред Smithsonian.

„Оказа се обаче, че ако извадите частите на неандерталците и на денисовците в генома, все още има нещо друго в него, което е силно различно.“

Констатациите са публикувани в Nature Communications.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори