Изкуствени мускули: въглеродни тръбички и малко восък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Тези въжета от преплетени въглеродни нановлакна и восък могат да се разтягат и свиват като мускул.
Снимка: Science/AAAS
Антония Михайлова

Изследователи от Тексаския университет в Далас съвместно със свои колеги от Китай, Австралия, Бразилия, Южна Корея и Канада са създали гъвкави подобни на въжета изкуствени мускули, които са способни да ви плеснат звучен шамар. Те се съкращават за 25 милисекунди (време, за което човекът дори няма да успее да мигне) и генерират мощност 85 пъти над тази, на която са способни човешките мускули.

Материалът е направен от въглеродни нанотръбички, пълни с восък. Той може да се огъва и разтяга в отговор на промяната на температурата или на външно напрежение (при повишаване на температурата восъкът се топи и нанотръбичките се свиват). По думите на учените такива мускули могат да свършат работа при създаването на „умни” материали, сензори, роботи и дори хирургични импланти.

Получаването на „умни” изкуствени мускули, едновременно ефективни, бързи, силни (мощни) и способни да се огъват и разтягат, не е проста задача, но работата в тази насока се води доста активно.

Изследването е представено в сп. Science.

Източник: ScienceNOW

 

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори