Изкуственият интелект може да ни заблуди при търсенето на извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изкуственият интелект може да се заблуди при търсенето на извънземен живот точно така, както и хората, според ново проучване. Откакто космическият кораб Dawn, („Зора“) събра снимки на това, което изглежда като огромна мрежа от ярки петна в кратера Октатор на Церес – планетата джудже в астероидния пояс – се предполага, че белезникавите петна са съставени от лед или някои видове вулканични находища на сол. Междувременно около тях се породи поредната полемика: Какви точно са тези форми, които се виждат в светлите петна, наречени Vinalia Faculae? Те са квадрати или триъгълници? Дали са създадени от извънземните?

Тъй като странните модели са толкова поразително геометрични, изследователи от университета в Кадис, Испания решават да анализират по-обстойно ярките петна, за да разберат дали хората и машините възприемат планетарните изображения по един и същ начин. Крайната цел според НАСА е, да се разбере дали изкуственият интелект може да ни помогне да открием и осмислим технологичните сигнали оставени от евентуални далечни, напреднали цивилизации.

„Едно от потенциалните приложения на изкуствения интелект е не само да подпомогне анализа на големи данни, но и да помогне установяването на възможни изкуствено създадени обекти или странности в моделите на радиосигнали, мегаструктури или технически подписи като цяло“, пишат авторите в нова статия, публикувана в научното списание Acta Astronautica.

За да разбере какво хората смятат, че виждат в образите на Октатор, авторът на изследването Габриел Г. Де ла Торе, невропсихолог от Университета в Кадис, Испания, събира 163 доброволци, които не са имали предварително обучение по астрономия. Тези хора идентифицират квадратна форма в ярките петна на кратера.
Тогава същото ученият преви и със система за изкуствено зрение, обучена с конволюционни невронни мрежи, които се използват най-вече за разпознаване на изображения. Данните за обучение за невронната мрежа включват хиляди изображения от квадратчета и триъгълници, така че системата да може да идентифицира тези форми.

Странно е, че невронната мрежа „вижда“ същият квадрат, който и хората забелязват, но също така идентифицира триъгълник, както е показано на изображението. Изглежда квадратът е вътре в по-голям триъгълник. След като хората в изследването са изправени пред тази нова триъгълна опция, процентът от тях, които твърдят, че са видели триъгълник, скача рязко.

Това е само един пример за това как нашите умове могат лесно да бъдат подмамени, когато се сблъскаме с фалшив позитив. Ако ни е казано, че системата идентифицира даден пропуск, по-вероятно е сляпо да повярваме и наистина да мислим, че сме видели същия пропуск поради нашата собствена склонност към пристрастия към потвърждение или интерпретиране на информация по определен начин, за да пасне на съществуващи убеждения.

Това прави Изкуственият интелект (ИИ) потенциално опасен при търсенето на далечен извънземен живот. Лъжливите позитиви могат да объркат изследователите, като компрометират полезността на ИИ при откриване на техно-сигнатури. Де ла Торе посочва в статията, че това, което всъщност е общото между хората и системите ИИ е, че и двете се борят с неявни пристрастия.

И така, ако не са изкуствени структури, какви точно са онези странни форми в светлите петна на Церера? Бързият отговор е „не знаем“. Но Де ла Торе има друга идея. Според него това „вероятно е просто игра на светлини и сенки“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори