Изкуственият панкреас ефективен и при деца над 6 г.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Клинично изпитване в четири педиатрични центъра за диабет в Съединените щати установи, че нова система за изкуствен панкреас – която автоматично следи и регулира нивата на кръвната глюкоза – е безопасна и ефективна при управлението на нивата на кръвната захар при деца над шестгодишна възраст с диабет тип 1.

Проучването е финансирано от Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK), част от Националните здравни институти на САЩ. Резултатите от проучването бяха публикувани на 26 август в New England Journal of Medicine.

„По-малко от 1 на 5 деца с диабет тип 1 са в състояние успешно да поддържат кръвната си глюкоза в здравословен диапазон при текущо лечение, което може да има сериозни последици за тяхното дългосрочно здраве и качество на живот“, казва Гилермо Ареаза-Рубин, доктор по медицина, директор на Програмата за технология за диабет на NIDDK и член на колектива провел проекта за изследването.

„По-ранни изследвания показаха, че системата, тествана в това проучване, е безопасна и ефективна за хора на възраст над 14 години. Това проучване сега ни показва, че тази система работи в реална обстановка и е ефективна и при по-малки деца.“

Изкуственият панкреас, известен също като контрол със затворен цикъл, е система за управление на диабета „всичко в едно“, която проследява нивата на кръвната захар с помощта на непрекъснат глюкозен монитор (CGM) и автоматично доставя инсулина, когато е необходимо, използвайки инсулинова помпа. Системата заменя разчитането на тестване чрез кръв от пръст или CGM с доставка на инсулин чрез многократни ежедневни инжекции или помпа, контролирана от пациента или болногледача.

Изследването включва 101 деца на възраст между 6 и 13 години и ги разпределя или към експерименталната група, която използва новата система за изкуствен панкреас, или към контролната група, която използва стандартна CGM и отделна инсулинова помпа. Чекирането и събирането на данни се провежда през седмица в продължение на четири месеца.

Участниците в проучването бяха инструктирани да продължат ежедневието си, така че изследователите да могат най-добре да разберат как системата работи в типични за децата условия.

Проучването установи, че младежите, използващи системата на изкуствения панкреас, имат 7% подобрение в поддържането на кръвната захар в диапазона през деня и 26% подобрение в контрола през нощта в сравнение с контролната група. Контролът през нощта е от особено значение за хората с диабет тип 1, тъй като тежката, неконтролирана хипогликемия може да доведе до тежки последици.

Общата цел за време за обхват на изкуствения панкреас отразява почти 11% подобрение, което води до още 2,6 часа на ден в обхвата.
„Подобрението в контрола на кръвната захар в това проучване беше впечатляващо, особено през нощта, позволявайки на родителите и болногледачите да спят по-добре, знаейки, че децата им са в по-голяма безопасност“, казва председателят на протокола Р. Пол Вадва, д-р, професор по педиатрия в Барбара Център за детски диабет към Университета на Колорадо, Аврора (CU).

„Технологията на изкуствения панкреас може да означава, че децата и техните семейства ще спрат да се грижат само за диабета си. Вместо това децата могат да се фокусират върху това да бъдат просто деца.“

Шестнадесет нежелани събития, всички класифицирани като незначителни, са се появили в групата на изкуствения панкреас по време на проучването, като повечето се дължат на проблеми с оборудването с инсулинова помпа. В контролната група са настъпили три нежелани събития. По време на проучването не са наблюдавани случаи на тежка хипогликемия или диабетна кетоацидоза.

„В продължение на десетилетия NIDDK финансира научноизследователска и технологична разработка, за да създаде удобно за потребителя автоматизирано устройство, което може да облекчи постоянната тежест на диабет тип 1, от инжекциите на инсулин, до изчисляването на дозата инсулин и постоянното наблюдение, като същевременно подобрява контрола на диабета и предотвратява както краткосрочни, така и дългосрочни усложнения на болестта „, казва Ареаза-Рубин.

Изкуственият панкреас е кулминацията на тези години усилия и е вълнуващо да видим как тази технология може да бъде от полза за децата с диабет тип 1 и техните семейства и да се надяваме да е от полза за всички с диабет в бъдеще.

Технологията на изкуствения панкреас, използвана в това проучване, системата Control-IQ, има инсулинова помпа, която е програмирана с усъвършенствани алгоритми за контрол, базирани на математически модел, използвайки информацията за мониторинг на глюкозата на човека за автоматично регулиране на дозата на инсулина.

„Тъй като продължаваме да търсим лекарство за диабет тип 1, предоставянето на технология за изкуствен панкреас, която е безопасна и ефективна, като технологията, използвана в това проучване и е достъпна за деца с диабет тип 1, е основна стъпка в подобряването на качеството на живот и управление на болести при тези младежи „, казва директорът на NIDDK д-р Грифин П. Роджърс.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори