Изкуството оригами направи батериите разтегливи (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Jessica Hochreiter/ASU
Антония Михайлова

Учените от Аризонския университет в САЩ разработиха литиево-йонни батерии, които могат да променят своята форма, увеличавайки я повече от един път и половина.

Самата батерия (по-точно – отделните ѝ елементи) е покрита с хартия с тънък слой полимерен изолатор, който възприема всички натоварвания на батерията. За осигуряване на гъвкавостта на конструкцията хартиените пластинки са нарязани по аналог с киригами – разновидност на японското изкуство за сгъване на хартията оригами.

Пластините са съединени помежду си от тесни ивици, което им дава възможност да променят взаимното си положение в пространството без възникване на разкъсване. Това позволява на батерията да се свива, да променя формата си или да се разтяга без щети за отделните ѝ елементи.

В перспектива такива гъвкави батерии могат да бъдат използвани във всякакви гъвкави електронни конструкции и дори в елементи на дрехи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори