Изненадващи резултати от проучване на цените на слънчевата енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Проучване на цените на слънчевата енергия показа изненадващи резултати. Само за една година цените  на нови слънчеви инсталации за производство на енергия са се понижили средно с 26%, съобщава Bloomberg New Energy Finance. В страни като Индия и Китай, където слънчевата енергия навлиза с много бързи темпове, цените са паднали дори с по-голям процент.

Понижаването на цената на слънчевата енергия води до това, че сега е по-изгодно да се изгради индустриален енергиен парк от възобновяеми източници, отколкото да се поддържа работата на ядрена централа или на топлоелектрическа централа работеща на въглища. Годишните анализи за разходите за енергия на Lazard.com публикувани в началото на ноември 2017 г. показват, че цените за поддържане на функционираща  ядрена централа, също както и на тези, които изгарят въглища, се повишават през последната година. В същото време цената за функционирането на възобновяемите източници, основно слънчева енергия и вятър, продължават да се понижават, при това драматично.

Може да се посочат поне два основни фактора, които допринасят за понижаването на цените на възобновяемите енергоизточници – подобряване на технологиите и увеличеното използване на търговете, за да се стимулира конкурентното ценообразуване. При добива на енергия от слънцето ефективността расте непрекъснато, като сега се добива повече електроенергия от едно и също количество светлина. При ветрените турбини, според анализ на Голдман Сакс, днес новите технологии позволяват да се генерира същото количество електроенергия при вятър от 17 км/час, което преди десет години се е генерирало при вятър със скорост от 34 км/час.

„Това което започна като процес за очистване на въглеродните газове от въздуха, днес ще продължи като процес задвижван от икономическата ефективност“, заключават от Голдман Сакс.

Тази промяна е изключително важна – днес загрижеността за околната среда не е единствената движеща сила зад налагането на чистата енергия. Правителствата, фирмите и хората започват да гледат на възобновяемата енергия като начин за спестяване на пари и увеличаване на печалбата. Екологичният ефект вече става страничен положителен ефект на по-добрите бизнес практики. Доскорошните правителствени субсидии и дотации за инсталирането на нови инсталации за възобновяема енергия вече не са нужни. Във Великобритания се отказаха от тях през 2016 г. Наскоро проект за нов слънчев парк с мощност 350 мегавата беше предложен на Отдела за бизнес, енергетика и индустриални стратегии на британското правителство и това ще бъде първият проект, осъществяван без субсидии.

Ниските цени и високата ефективност обезоръжават критиците на възобновяемата енергия, които доскоро се позоваваха на високите разходи и нуждата от държавни дотации за индустриалните паркове. И още нещо, в САЩ възобновяемите енергийни източници създават работни места неколкократно по-бързо от останалите отрасли в американската индустрия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори