Водородни влакове тръгват в Германия след 3 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Заместването на дизеловите двигатели с по-чисти набира все по-голяма скорост в Европа. Германия подписа договор с френската фирма Алстом (Alstom), за производството на серия от влакове задвижвани с водород. Те ще започнат да обслужват пътниците в Германия още през 2021 г.

Първоначално Алстом ще произведе 14 влака без вредни емисии, наречени Coradia iLint. Те ще могат да изминават 1000 км с един резервоар, като ще пътуват с максимална скорост от 140 км/час.

„Споразумението е истински пробив, който ще промени железопътния транспорт и ще доведе до по – чиста мобилност. За първи път в света пътнически влак задвижван от водород ще замени дизеловите влакове, като ще генерира нулеви емисии и ще се движи със същите показатели и ще изминава автономно 1000 км“, казва Жан Лука Ербаки, вицепрезидент за Европа в Алстом.

При движението си влакът ще отделя само пара и вода, без никакви вредни емисии. Ако експериментът с първите 14 влака премине успешно, в скоро време водородните двигатели с горивни клетки  ще се превърнат в основен заместител на дизеловите машини, считат експерти от германските железници.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори