Изображения върху древен камък свидетелстват за удар на комета около 10 950 г. пр. н.е.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователите са успели да преведат известни древни символи в храм в Турция, които се оказало, че разказват историята на опустошителен удар на комета от преди повече от 13 000 години.

Учените направили кръстосана проверка на събитието с компютърни симулации на Слънчевата система около това време. Сега предполагат, че символите в камъка биха могли да описват въздействието на кометата, настъпило около 10,950 години пр.н.е. – в същото време започва една мини-ледникова епоха, която промени завинаги цивилизацията.

Тази малка ледникова епоха продължава около 1000 години и се смята за решаващ период за човечеството, защото около това време възниква селското стопанство и първите неолитни цивилизации – потенциално в отговор на новия по-студен климат. Периодът е свързан и с изчезването на вълнестия мамут.

Но макар тази мини-ледникова епоха да е изучавана подробно, не е ясно какво точно предизвиква този период. Кометата е една от водещите хипотези, но учените не са успели да намерят физическо доказателство за кометите от онова време.

Сега екип учени от Университета в Единбург във Великобритания казва, че тези каменни резби, открити в най-стария известен храм в света, Гьобекли Tepe в южна Турция, дават допълнителни доказателства, че кометата е задействала мини-ледниковата епоха.

„Мисля, че това изследване буквално запечатва случая в полза на въздействието на кометата за предизвикването на мини-ледниковата епоха“, казва изследователят Мартин Суетман пред Сара Кнаптън от The Telegraph.

Преводът на символите също подсказва, че Гьобекли Тепе не е бил просто храм, както се предполагаше досега, а може би е бил древна обсерватория.

„Изглежда, че Гьобекли Тепе е, наред с другото, обсерватория за наблюдение на нощното небе“, казва Суетман.

„Един от стълбовете му изглежда е послужил като паметник на това унищожително събитие – може би най-лошия ден в историята от края на ледената епоха“.

Смята се, че Гьобекли тепе е построена около 9000 г. пр. Хр. – приблизително 6000 години преди Стоунхендж – но символите на стълба датират събитието около 2000 години преди това.

Резбите са открити на стълб, който показва различни животни на определени позиции по камъка.

Replica-of-pillar-43-the-Vulture-Stone-at-Gobekli-Tepe-Sanliurfa-Museum-Turkey-credit-Alistair-Coombs-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqImq0gSBkzcH_-jHFXstKOOPHi_e1tpOIk75CAYQiDp0

Символите отдавна озадачаваха учените, но Суетман и неговият екип откриват, че те всъщност отговарят на астрономическите съзвездия и показват рояк от кометни фрагменти, удрящи Земята.

Изображение на човек без глава на камъка също се смята, че символизира човешкото бедствие и огромната загуба на живот след удара. Резбите показват, че събитието, което описват, може да е имало дълготрайни въздействия върху цивилизацията, смятат учените.

За да проверят дали в действителност се е случил удар на комета по това време, изследователите са използвали компютърни модели, които съответстват на моделите на звездите, описани подробно на стълба до определена дата. Така стигат до доказателства, че въпросното събитие би се случило около 10,950 пр. н.е., плюс – минус 250 години.

Ето как, според учените, е изглеждало небето тогава.

JPEGPosition-of-the-sun-and-stars-on-the-summer-solstice-of-10950-BC-credit-Martin-Sweatman-and-stellarium-large_trans_NvBQzQNjv4BqNEaEPVj0ukpq09fI7aH1yBMC7RW9ZfAWIPxLerSbKeU

Преводът (тълкуването) на резбите в камъка съвпада и с леденото ядро, открито в Гренландия, което определя периода на мини-ледниковата епоха на около 10,890 пр.н.е.

Според Суетман това не е първият път, когато древната археология дава представа за миналото на цивилизацията.

„Много палеолитни пещерни картини и артефакти със сходни животински символи и други повтарящи се символи предполагат, че астрономията може да бъде много древна“, казва той пред „Телеграф“.

„Ако вземем предвид факта, че според астрономите, тази велика комета вероятно е пристигнала във вътрешната слънчева система преди около 20 до 30 хиляди години. Тя би била много видима и доминираща характеристика на нощното небе, така че е трудно е да си представим, че Древните хора биха могли да пренебрегнат това предвид вероятните последици.“

Изследването е публикувано в Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори