Изтреблението на динозаврите – чиста случайност …

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Астероидът ударил Земята преди 68 милиона години и предизвикал апокалиптичен хаос, довел до изчезването на динозаврите, е предизвикал това поради стечение на обстоятелствата, а не толкова заради своя размер.

Според ново изследване, астероидът е бил с големина от около девет мили. Това е все едно една песъчинка да удари топка за боулинг, казват учените. Сам по себе си ударът не е причина за генералните промени настъпили на Земята. Причина за промените е това, че астероидът е ударил при падането си на Земята голяма група скали, богати на сяра. Това е довело да глобалната зима на планетата, по време на която са изчезнали много животински и растителни видове.

Учените са сондирали около 1600 метра под  дълбокия над 30 км кратер, останал от удара на астероида. Той се намира в Мексиканския залив, близо до полуостров  Юкатан.  Мястото е било открито от геолози през 1991 г. и досега различни теории обясняват причината за катастрофалните последици от удара, които далеч надхвърлят въздействието, което той би трябвало да предизвика.

След анализ на новите проби извадени от дълбоката 1600 метра сонда, проф. Шон Гюлик от университета в Остин, Тексас и проф. Джоана Морган от Импириал Колидж в Лондон считат, че са намерили отговора на това несъответствие.

Астероидът е ударил Земята на възможно най-неподходящото място,

казва Гюлик пред вестник Сънди Таймс. Ако астероидът беше закъснял или избързал малко, той щеше да падне в дълбоките води на Атлантическия или на Тихия океан, а това би означавало много по-малки последици за Земята. Слънцето би достигало до планетата и това, което се е случило е могло да бъде избегнато.

Сондажът е показал, че след удара повече от 100 милиарда тона сулфати са били вдигнати в атмосферата. Като се прибавят и пушеците от възникналите след удара пожари, стават ясни причините за планетарната зима настъпила след удара и станала причина за изчезването на много животински и растителни видове.

В резултат на удара на астероида, средната температура на повърхността на Земята се е понижила поне с 26 градуса по Целзий, като между 3 и 16 години е било постоянно мразовитото време с температури под нулата.  Времето за постепенно възстановяване на нормалните температури е продължило повече от 30 години, показва анализа на Юлия Брюгер от Института по климата в Потсдам, Германия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментари

 • Ние смятаме, че условията на земята са като перфектно създадени за нас, но има организми който живеят при високо сярно съдържание, температури стотици градуси и съдържание на радиация която би ни убила за секунди. И те си мислят, че са специални и тяхната среда е създадена специално за тях. Ако съдържанието на кислород на земята е по-малко щяхме да сме много по-малки по размери при високо съдържание на кислород щяхме да се развием с гигантски размери да летят оси голями колкото котки и т.н. Като гледам живот се развива при всякакви условия и се приспособява според обкръжаващата го среда. Дори да падне голям астероид и да смрази планетата и да дигне сяра в атмосферата пак ще оцелеят хората. Както африканците са чернокожи за да се защитят срещу по силното слънце или места с по малко съдържание на кислород хората са ниски и с големи носове и т.н. За една 30 годишна зима ще се скрием под земята при по дълъг период ще почнем по често да излизаме на повърхността ще някой ще умрат други ще свикнат с високото съдържание на сяра и със студът това ще доведе до мутация в гените на техните деца. Малките деца по време на аварията техните по млади организми ще се приспособят по-бързо към средата и след 100 години. Ще има коренна промяна в гените. При липса на храна на дребните им е нужно по-малко храна за да си набавят нужната енергия и да оцелеят. Скоро ще почнат да пращат хора на Марс колкото и защитно оборудване да им предоставят ще има радиационно облъчване след 100 години ще се разхожда 3-тото поколение там което най вероятно ще е по издръжливо на радиация, но пък ще е с по леки кости и различна мускулатура и няма да може да се разхожда по Земята заради по високата гравитация. Така, че при толкова много променливи всичко е възможно.

  Marius Georgiev 16 май 2017 23:13 Отговор
 • За едни едно нещо е случайност, за други преднамерен и изчислен ход. Дали е така, никой поне за сега не знае. Ако силата на гравитацията бе малко по-голяма, нямаше да има вселена, ако силата на тъмната енергия бе малко по-слаба или силна пак нямаше да има вселена.. така де може много да се спори дали всичко е плед на щастлива случайност или предварително зададени стойности на програма. Относно статията и заключенията на учените, започвам да се чудя дали не са учени от Магадан? Каква песъчинка?, каква боулинг топка. Това е огромен метеорит, ударил земята със скорос 75000км.ч. удара е отворил 200 километров кратер с дълбочина 38 километра. горе долу това може да се получи ако Русия,САЩ и Китай си изтрелят наведнъж всичките ядрени ракети наведнъж. Такъв ще е горе-долу тротиловия еквивалент. И отново ще има няколко десетилетия ядрена зима, от която част от хората може и да оцелеят под земята запасени с консерви и сухари, но динозврите нито са имали бомбоубежища, нито консерви. Смърта е била неизбежна.

  Румен 16 май 2017 16:25 Отговор
  • Факт е, че в цялата човешка история това поколение има най-голям брой фантазьори лунатици, изгубили връзка с реалността и науката.

   Индиан 16 май 2017 17:14 Отговор
 • ….По стечение на обстоятелствата ли?????? Друг път…..по точен мерник не е било възможно да се случи.А чие е било желанието да се смени един водещ вид с друг….вече е въпрос на….

  Ant Krost 16 май 2017 14:32 Отговор
  • Хахаа, лунатик. Някой „горе“ в космическия си кораб си играе на електронна игра ли :Д

   Индиан 16 май 2017 15:18 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори