Гробница с малка градина отпреди 4000 г. откриха в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Гробница на близо 4000 хиляди години беше открито в Луксор, Египет, на западния бряг на река Нил. Това е мястото на древния град Тебес. Откритието може да хвърли светлина не само върху погребалните церемонии от това време, но и на погребалните градинки изграждани от хората преди 40 века около гробниците.

Откриватели на погребалното място са испански археолози, работещи в района на некропола Драа Абул Нага. Те откриват гробници датирани от времето на 18-та династия (между 1500 – 1450 г. пр. Хр.) и малка погребална градинка, първата открита в района на Тебес.

1fead95b2b8d639d27f93df4ae9efc03

Градинката е разположена при входа на гробница и има размер три на два метра. Тя е разделена на малки правоъгълници, в които са били засадени различни растения. В средата е имало малко дърво и храст. Най-впечатляващото откритие са били корените на малкото дърво на възраст 4000 години, което е помогнало да се определи възрастта на цялата градинка. Там е открита и малка купа, в която е имало фурми и други плодове, които най-вероятно са оставени при погребението.

Досега такива погребални градинки археолозите откриваха на рисунки върху стените на гробници. Сега за първи път се открива една от самите градинки, които показват погребалните ритуали в древен Египет.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори